Skocz do zawartości

Uszkodzony Garrett Ace 150

Paxon96

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich poszukiwaczy!
Dzisiaj wystąpił taki problem, że wykrywacz podczas używania zaczął się zacinać" i nie reagować na żadnego metale. Po rozkręceniu go i złożeniu ponownie znów działał aż do następnego zacięcia się". Teraz już pomimo wszelkich starań nie reaguje na żaden metal i nie wydaje żadnych sygnałów.
Co może być przyczyną?
Czy uszkodzenie cewki widoczne na zdjęciu może mieć coś z tym wspólnego?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam! :)

Wykrywacz kupiłem z drugiej ręki", jednakże nie ma ani na śrubach ani na obudowie jakichkolwiek śladów majstrowania" albo rozkręcania. Gry włączę go bez podłączonej cewki, wydaje ciągłe pikanie" sygnalizujące złe podłączenie cewki, natomiast gdy ją podłącze cichnie i już się wgl nie odzywa.

Ideałem byłoby podłączenie innej sondy. Popytaj na forum, na pewno ktoś się z Tobą umówi i pozwoli podłączyć swoją sondę.
Jeśli jest na gwarancji i nie ma śladów otwierania, to nie zastanawiaj się i wysyłaj do sprzedawcy.
Czasem elektronika potrafi płatać różne figle - wskutek trudnych warunków użytkowania, wilgoci, czy zmiennych temperatur. Na powierzchni PCB powstać mogą dziwne zacieki, które jak na złość potrafią przewodzić.
Kiedyś sądziłem, że to kwestia rozlanych baterii lub podobnych atrakcji, ale mam wrażenie, że częstotliwość występowania białych zacieków zwiększyła się wraz z obowiązkiem stosowania spoiwa bezołowiowego w UE. Nie twierdzę, że to wina spoiwa, ale może producenci stosują czasem jakieś dziwne topniki? Grunt, że często mycie takiej elektroniki w izopropanolu przywraca stuprocentową sprawność tego typu urządzeniom.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie