Paxon96 Napisano 4 Październik 2015 Autor Share Napisano 4 Październik 2015 Witam wszystkich poszukiwaczy! Dzisiaj wystąpił taki problem, że wykrywacz podczas używania zaczął się zacinać" i nie reagować na żadnego metale. Po rozkręceniu go i złożeniu ponownie znów działał aż do następnego zacięcia się". Teraz już pomimo wszelkich starań nie reaguje na żaden metal i nie wydaje żadnych sygnałów.Co może być przyczyną? Czy uszkodzenie cewki widoczne na zdjęciu może mieć coś z tym wspólnego? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr01051989 Napisano 4 Październik 2015 Share Napisano 4 Październik 2015 To jest tylko odprysk, raczej elektronika . A gwarancja jest? Jeśli tak to wyślij. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paxon96 Napisano 4 Październik 2015 Autor Share Napisano 4 Październik 2015 Tak tak, jest wciąż na gwarancji do lutego 2016. Pytałem o tą cewkę, ponieważ jej uszkodzeń raczej nie uznają ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr01051989 Napisano 4 Październik 2015 Share Napisano 4 Październik 2015 Nie wydaję mi się aby przez akurat taki odprysk kanarek odmówił posłuszeństwa. Może zamokła elektronika albo po prostu się popsuł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paxon96 Napisano 4 Październik 2015 Autor Share Napisano 4 Październik 2015 Elektronika nie miała kiedy zamoknąć bo doskonale wiem, co się z nim działo. Wczoraj jeszcze działał normalnie a dziś już nie. A wątpię, żeby uszkodził się od wilgotnej cewki po rosie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr01051989 Napisano 4 Październik 2015 Share Napisano 4 Październik 2015 podłącz jakąś cewkę od jakiegoś ace i będziesz wszystko wiedział, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paxon96 Napisano 4 Październik 2015 Autor Share Napisano 4 Październik 2015 Ha ha gdybym tylko takową posiadał ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 4 Październik 2015 Share Napisano 4 Październik 2015 Rozkręcałeś detektor na gwarancji? To już nie masz gwarancji.Żaden to test, ale włącz kanara bez sondy i pomaca paluchem w gnieździe. Jeśli zacznie popiskiwać, to przynajmniej będzie wiadomo, że tor odbiorczy jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 4 Październik 2015 Share Napisano 4 Październik 2015 pomacaj" ... j" mi zjadło. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paxon96 Napisano 4 Październik 2015 Autor Share Napisano 4 Październik 2015 Wykrywacz kupiłem z drugiej ręki", jednakże nie ma ani na śrubach ani na obudowie jakichkolwiek śladów majstrowania" albo rozkręcania. Gry włączę go bez podłączonej cewki, wydaje ciągłe pikanie" sygnalizujące złe podłączenie cewki, natomiast gdy ją podłącze cichnie i już się wgl nie odzywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 4 Październik 2015 Share Napisano 4 Październik 2015 Ideałem byłoby podłączenie innej sondy. Popytaj na forum, na pewno ktoś się z Tobą umówi i pozwoli podłączyć swoją sondę.Jeśli jest na gwarancji i nie ma śladów otwierania, to nie zastanawiaj się i wysyłaj do sprzedawcy.Czasem elektronika potrafi płatać różne figle - wskutek trudnych warunków użytkowania, wilgoci, czy zmiennych temperatur. Na powierzchni PCB powstać mogą dziwne zacieki, które jak na złość potrafią przewodzić.Kiedyś sądziłem, że to kwestia rozlanych baterii lub podobnych atrakcji, ale mam wrażenie, że częstotliwość występowania białych zacieków zwiększyła się wraz z obowiązkiem stosowania spoiwa bezołowiowego w UE. Nie twierdzę, że to wina spoiwa, ale może producenci stosują czasem jakieś dziwne topniki? Grunt, że często mycie takiej elektroniki w izopropanolu przywraca stuprocentową sprawność tego typu urządzeniom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paxon96 Napisano 4 Październik 2015 Autor Share Napisano 4 Październik 2015 Właśnie mam w planach już jutro z samego rana dzwonić do przedstawiciela i jeszcze tego samego dnia go wysłać. Póki mam gwarancje należny chyba kuć żelazo póki gorące, a jak nie uznają, to potem będę się martwił ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 4 Październik 2015 Share Napisano 4 Październik 2015 Jak już Ci go zrobią, to pochwal się co mu było.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paxon96 Napisano 8 Październik 2015 Autor Share Napisano 8 Październik 2015 Wykrywacz juz gotowy :) Panowie się uwineli naprawdę. Okazało się ze o dziwo cewka w nim padła i została wymieniona bez problemu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XII Napisano 8 Październik 2015 Share Napisano 8 Październik 2015 Na 100% uszkodzony był kabel cewki przy takich objawach.Zdrów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paxon96 Napisano 10 Październik 2015 Autor Share Napisano 10 Październik 2015 O dziwo w gwarancji jest napisane, że uszkodzenia kabla nie są brane pod uwagę podczas rozpatrywania ważności gwarancji. Wiec nie wiem w sumie co mogło się stać. Na szczęście Garrecik juz jest w domu gotowy do akcji! :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 10 Październik 2015 Share Napisano 10 Październik 2015 Gratuluję odpowiedzialnej decyzji, oddania sprzętu do naprawy serwisowej.Najważniejsze, że nie popadłeś w niepotrzebne koszta.PozdroIdeL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paxon96 Napisano 11 Październik 2015 Autor Share Napisano 11 Październik 2015 Dziękuje za dyskusję i również pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.