Skocz do zawartości
  • 0

srebrny(?) zdobiony element

zuki

Pytanie

Napisano

Długość dłuższego boku 55mm, krótszy 40mm. Na zdjęciu może nie widać ale jest starannie zdobiony. Drugiego mniejszego uszka chyba nie było, nie widać śladu ułamania.

Chyba srebro ale nie mam pewności.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mimo usilnych poszukiwań nie udało mi się znaleźć podobnego wykonania, wygląda na starsze niż przedmioty podobne z powyższych zdjęć w linku. To wykonanie jakby niechlujne, a może po prostu starsze niż inne Niello.

Ktoś może jest w stanie to wydatować, podpowiem,że w tym miejscu wychodzą rosyjskie monety z ok 1856r ale koledze trafił się też półgrosz Aleksandra Jagiellończyka.
Napisano
Dodam, że grubość przedmiotu to 1mm, znalezione w takim stanie jak na zdjęciu, przemyte tylko wodą.

Może chociaż jakieś sugestie, mi kompletnie nic nie przychodzi do głowy.
Napisano
Tu nawet wzorki bardzo podobne.

http://www.google.pl/search?q=niello&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMIs_Xigo-iyAIVyo0sCh00TQNp&biw=1366&bih=599#imgrc=EZPO-3VtzBBnFM%3A
Napisano

Długość dłuższego boku 55mm, krótszy 40mm. Na zdjęciu może nie widać ale jest starannie zdobiony. Drugiego mniejszego uszka chyba nie było, nie widać śladu ułamania.

Chyba srebro ale nie mam pewności.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie