p0mian Napisano 13 Wrzesień 2015 Autor Napisano 13 Wrzesień 2015 W środku lasu, ma jakby podwójną fosę z przejściem z jednej strony. Wygląda jak gród ale jest na to za mały.
IdeL Napisano 13 Wrzesień 2015 Napisano 13 Wrzesień 2015 Dlaczego za mały? Czy to grodzisko, tego nie wiadomo, ale małe obiekty tego typu, do tego wpisane do rejestru zabytków istnieją - np. wczesnośredniowieczne grodzisko w Trzeku.
p0mian Napisano 13 Wrzesień 2015 Autor Napisano 13 Wrzesień 2015 W sumie nie zdawałem sobie sprawy, że takie małe też bywały, choć to przytoczone w Trzeku jest jednak trochę większe (szczególnie ta część zasadnicza we wnętrzu fosy).Napisałem, że za małe bo stojąc w środku wydawało mi się, że jest za mało miejsca na jakieś zabudowania.
p0mian Napisano 13 Wrzesień 2015 Autor Napisano 13 Wrzesień 2015 Znalazłem właśnie informacje, że w tych okolicach powinno znajdować się grodzisko pierścieniowe z podwójnymi wałami i podwójną fosą. Z kolei rejestr nazw n geoportalu, który przez nieuwagę włączyłem dopiera teraz mówi szwedzki okop". Ale o grodzisku jest wzmianka na portalu turystycznym - jednak nie widzę innego pasującego do grodziska obiektu. Co obstawiacie? Okop czy grodzisko?
p0mian Napisano 13 Wrzesień 2015 Autor Napisano 13 Wrzesień 2015 IdeL dzięki za podpowiedź szukałem dalej zestawiając słowa kluczowe grodzisko" ze szwedzki okop" i znalazłem: Na mapie topograficznej nosi to tradycyjna nazwe 'Szwedzki okop'. W rzeczywistosci jest to refugium wczesnosredniowieczne. Fascynujace. Podwojne waly, podwojny rzad rowow - uklad ladnie zachowany - a calosc moze ma 15 metrow srednicy, z polem o srednicy nie wiecej niz 3 metry wewnatrz."
IdeL Napisano 13 Wrzesień 2015 Napisano 13 Wrzesień 2015 Nie mierzyłem nigdy grodziska w Trzeku, choć uczestniczyłem kiedyś w inwentaryzacji tego obiektu. Wydawało mi się, że więcej jak sześćdziesiąt, siedemdziesiąt metrów średnicy nie miał. Miarą dla mnie był pięćdziesięciometrowy basen (kiedyś pływałem w klubie). Zresztą pod Sławą znajduje się grodzisko (z tabliczką informującą o tym, że to obiekt zabytkowy), które jest dość wysokie, a w średnicy nie ma więcej jak trzydzieści metrów. Być może jakaś strażnica, ale uznana za grodzisko. Nie pamiętam czy jest fosa...
Pytanie
p0mian
W środku lasu, ma jakby podwójną fosę z przejściem z jednej strony.
Wygląda jak gród ale jest na to za mały.
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.