Skocz do zawartości
  • 0

Miejsce - jak gród ale za mały

p0mian

Pytanie

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dlaczego za mały? Czy to grodzisko, tego nie wiadomo, ale małe obiekty tego typu, do tego wpisane do rejestru zabytków istnieją - np. wczesnośredniowieczne grodzisko w Trzeku.
Napisano
W sumie nie zdawałem sobie sprawy, że takie małe też bywały, choć to przytoczone w Trzeku jest jednak trochę większe (szczególnie ta część zasadnicza we wnętrzu fosy).
Napisałem, że za małe bo stojąc w środku wydawało mi się, że jest za mało miejsca na jakieś zabudowania.
Napisano
Znalazłem właśnie informacje, że w tych okolicach powinno znajdować się grodzisko pierścieniowe z podwójnymi wałami i podwójną fosą. Z kolei rejestr nazw n geoportalu, który przez nieuwagę włączyłem dopiera teraz mówi szwedzki okop". Ale o grodzisku jest wzmianka na portalu turystycznym - jednak nie widzę innego pasującego do grodziska obiektu. Co obstawiacie? Okop czy grodzisko?
Napisano
IdeL dzięki za podpowiedź szukałem dalej zestawiając słowa kluczowe grodzisko" ze szwedzki okop" i znalazłem:

Na mapie topograficznej nosi to tradycyjna nazwe 'Szwedzki okop'. W rzeczywistosci jest to refugium wczesnosredniowieczne. Fascynujace. Podwojne waly, podwojny rzad rowow - uklad ladnie zachowany - a calosc moze ma 15 metrow srednicy, z polem o srednicy nie wiecej niz 3 metry wewnatrz."
Napisano
Nie mierzyłem nigdy grodziska w Trzeku, choć uczestniczyłem kiedyś w inwentaryzacji tego obiektu. Wydawało mi się, że więcej jak sześćdziesiąt, siedemdziesiąt metrów średnicy nie miał. Miarą dla mnie był pięćdziesięciometrowy basen (kiedyś pływałem w klubie). Zresztą pod Sławą znajduje się grodzisko (z tabliczką informującą o tym, że to obiekt zabytkowy), które jest dość wysokie, a w średnicy nie ma więcej jak trzydzieści metrów. Być może jakaś strażnica, ale uznana za grodzisko. Nie pamiętam czy jest fosa...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie