Skocz do zawartości

Mała miedziana monetka

Mj

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w ustaleniu z czym mamy do czynienia. Myślę, że to zadanie dla specjalistów od monet z uwagi na jej stan. Moniak lekko przetarty miękką gumką do ołówka zanurzoną w oliwce.

1- coś jakby literka o" lub cyfra ";
2- przypomina mi krzyż, przyznam, że na zdjęciu gorzej widoczny;
3- tutaj z kolei coś jakby z"; żałuję, że nie pstryknąłem fotki przed przetarciem bo wtedy to z" było lepiej widoczne;

Rewers. Nie wiem jak Wy, ale ja tu widzę coś jakby kurczaka zwróconego w prawą stronę. Mam nadzieję, że komuś uda się zidentyfikować to maleństwo. Wygląda mi na stare. Pozdrawiam.

Wiem zozu, że nie jest to prosta sprawa, ale przyznam, że nie raz widziałem np. sigisa i innych speców w akcji. Po prostu szczena mi opadała. W każdym razie na bieżąco będę ją muskał gumką, moczył w oliwce, tak na zmianę i na bieżąco wrzucał fotki. Może w końcu sie uda.

Znaleziona w okolicach Kołobrzegu. Zapomniałem napisać, że ta yć może moneta" jest cienka, a nawet bardzo cienka, choć na zdjęciach wygląda jakby inaczej. Rzeczywiście przez te przetarte wybrzuszenia przypomina trochę jakiegoś rzymka, ale to tylko złudzenie. Chyba, że wśród rzymskich monet trafiały się również takie cienkusze";) tego nie wiem, nie jestem ekspertem, ale poszukam. Pozdrawiam.

• 2 weeks later...
Być może zwłoki antoniniana (DIANAE CONS). Wydaje mi się, że na niektórych zdjęciach widać koronę radialną.

http://www.google.pl/search?q=DIANAE+CONS+AVG&rlz=1C1GTPM_plPL558PL558&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMIwqmE5M2VyAIVw90sCh0iewV0&biw=1366&bih=705#tbm=isch&q=+DIANAE+CONS+

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie