Mj Napisano 11 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2015 Proszę o pomoc w ustaleniu z czym mamy do czynienia. Myślę, że to zadanie dla specjalistów od monet z uwagi na jej stan. Moniak lekko przetarty miękką gumką do ołówka zanurzoną w oliwce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mj Napisano 11 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2015 1- coś jakby literka o" lub cyfra ";2- przypomina mi krzyż, przyznam, że na zdjęciu gorzej widoczny;3- tutaj z kolei coś jakby z"; żałuję, że nie pstryknąłem fotki przed przetarciem bo wtedy to z" było lepiej widoczne; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mj Napisano 11 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2015 To samo, ale zrobione lepszym aparatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mj Napisano 11 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2015 W ramce coś jakby korona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mj Napisano 11 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2015 Po bliższym przyjrzeniu zastanawiam się czy na monecie nie ma sylwetki człowieka, więc to o" byłoby głową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zozu Napisano 11 Wrzesień 2015 Share Napisano 11 Wrzesień 2015 Z tego co widać...myślę, że żaden specjalista ie ogarnie" tego znaleziska. Spróbuj póki co skorzystać z działu: Konserwacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mj Napisano 11 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2015 Rewers. Nie wiem jak Wy, ale ja tu widzę coś jakby kurczaka zwróconego w prawą stronę. Mam nadzieję, że komuś uda się zidentyfikować to maleństwo. Wygląda mi na stare. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mj Napisano 11 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2015 Wiem zozu, że nie jest to prosta sprawa, ale przyznam, że nie raz widziałem np. sigisa i innych speców w akcji. Po prostu szczena mi opadała. W każdym razie na bieżąco będę ją muskał gumką, moczył w oliwce, tak na zmianę i na bieżąco wrzucał fotki. Może w końcu sie uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zozu Napisano 11 Wrzesień 2015 Share Napisano 11 Wrzesień 2015 To była tylko moja subiektywna ocena ichylę czoła" dla tego kto rozwikła zagadkę Twojej monety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuki Napisano 12 Wrzesień 2015 Share Napisano 12 Wrzesień 2015 Napisz w jakim regionie Polski znaleziona, zawsze łatwiej będzie o id. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 12 Wrzesień 2015 Share Napisano 12 Wrzesień 2015 Nie licz na zbyt wiele w kwestii id. To coś jeśli było monetą, to w tym stanie nie ma mocy aby rozszyfrować jaka to byla moneta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 12 Wrzesień 2015 Share Napisano 12 Wrzesień 2015 poprzeglądaj katalogi monet rzymskich/bizantyjskichtam prócz postaci jest koń" albo coś w tym stylu albo to tylko moja wyobraźnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mj Napisano 13 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2015 Znaleziona w okolicach Kołobrzegu. Zapomniałem napisać, że ta yć może moneta" jest cienka, a nawet bardzo cienka, choć na zdjęciach wygląda jakby inaczej. Rzeczywiście przez te przetarte wybrzuszenia przypomina trochę jakiegoś rzymka, ale to tylko złudzenie. Chyba, że wśród rzymskich monet trafiały się również takie cienkusze";) tego nie wiem, nie jestem ekspertem, ale poszukam. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 26 Wrzesień 2015 Share Napisano 26 Wrzesień 2015 Być może zwłoki antoniniana (DIANAE CONS). Wydaje mi się, że na niektórych zdjęciach widać koronę radialną.http://www.google.pl/search?q=DIANAE+CONS+AVG&rlz=1C1GTPM_plPL558PL558&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMIwqmE5M2VyAIVw90sCh0iewV0&biw=1366&bih=705#tbm=isch&q=+DIANAE+CONS+ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.