luc Napisano 30 Marzec 2004 Autor Napisano 30 Marzec 2004 Wykopalem juz po raz drugi taki stozkowy kawalek olowiu, z dziwacznymi inskrypcjami po bokach. Ktos wie co to moze byc ??
Gość Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 Rewelacja!Od 1998 kopiemy w Łośniu (dzielnica Dabrowy Górniczej), mamy ciężarki i inne wyroby z ołowiu (XI-XII w.), w ciągu 2-3 tygodni ukaże się książka z wynikami naszych badań, bardzo proszę o kontakt, a przynajmniej o podanie choćby orientacyjnie miejsca, gdzie to znalazłeś. Sugeruję, że twoje znalezisko może mieć związek z, ogólnie mówiąc, Żydami!
luc Napisano 30 Marzec 2004 Autor Napisano 30 Marzec 2004 Wykopek z dzielnicy Ochota w Warszawie, na podstawie innych fantow zgaduje, ze z okresu 1870-1920. Wiecej detali podalem na prv. Pozdrawiam,Lukasz
Jadzia Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 Witam,Twoje znalezisko to prawdopodobnie balsaminka, choć przyznam się, że ołowianej jeszcze nie widziałem. Jest to przedmiot używany przez ortodoksyjnych Żydów, jako rodzaj pojemnika na pachnidła coś a'la kadzidło w kościele, używano tego w szabas bodajże w sobotę wieczorem. Najczęściej występują balsaminki wykonane z mosiądzu, srebra, rzadziej z drewna. Często są bogato zdobione, ale są i mniej wyszukane w zależności od stanu majątkowego ich dawnych właścicieli. Nie mam 100% pewności, że to właśnie balsaminka, ale tak mi sie wydaje. Gratuluję fantu!pozdrawiam Jadzia
Pytanie
luc
Wykopalem juz po raz drugi taki stozkowy kawalek olowiu, z dziwacznymi inskrypcjami po bokach. Ktos wie co to moze byc ??
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.