Skocz do zawartości
  • 0

Łuska wypchana papierem - ślepak domowej roboty?

epistylis

Pytanie

Napisano

Witam, trafiło się takie dość nietypowe ale bardzo ciekawe znalezisko - łuska (wyglądająca na dosyć starą), z której ktoś wyjął kulę, w jej miejsce wepchnął zwitek papieru, a następnie koniec łuski spłaszczył i zawinął. Oczywiście nie mogłem się oprzeć aby się do niej dobrać, a że była nadpęknięta to wystarczyło ją przełamać. Zwitek papieru udało mi się rozwinąć (choć nie było łatwo) i co nie co udało się odczytać. Jest to polski tekst o charakterze patriotycznym, odnoszący się do czasu zaborów i wspominający o Piłsudskim. Czy spotkał się ktoś wcześniej z czymś takim? W pierwszym momencie myślałem, że to domowej roboty ślepak, ale wydaje mi się, że wkładanie do karabinu tak zwiniętej łuski mogłoby być chyba niebezpieczne. Jak myślicie, czy ten tekst ma jakieś znaczenie, czy to raczej czysty przypadek?

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

...ogra...acy...
... polską komendą...
...cel Legionów objął Naczelny...
...kie.
...etki najpopularniejszych wodzów Legionó...
Polskich
Józef Piłsudzki.
...wiekiem, który wskrzesił "zaklętych, któ.. legendę...
...rganizmem, tętniącym krw.. serdeczną..."

Napisano

...tej nies.ęśli...
...tawili się pod chorągwią...
...ą. Dzieją się tragedie w życiu...
... o większą!
... wojnę tą, jak o łaskę i cud, modli się...
...polscy, apostołowie Narodu, ufając, że z chwilą roz...
... między potęgami zaborczemi wybije dla Poslki godzin...
...ści i wyzwolenia.
Obficie lała się krew polska od wieku przeszło na różny...
...iac. w obronie swobód i wolności. Gdziekolwiek naród...
...ę do walki o wyzwolenie, z której tylko ...trony wie...
...nowinę zbrojnej rozprawy, rzuczając...
...chętnie za nic krew swoją waż..."

Napisano

...ciężar walki? Lecz ...
...wieść ... nie Aust...
... proroctwa ...szczów, ...
...y tatrzańskich, .o kiedy...
...wyswobodzenie Polski...
...ny powstaływ w ...licy or
...nia militarne. Nad ...
...iedział. W powietrzu kry..."

Napisano

Mniej więcej w tym samym miejscu trafiła się podobna łuska (a raczej sama końcówka), ale w znacznie lepszym stanie. Łuska wydaje się być stara, bo ma dosyć grubą, wystającą na zewnątrz kryzę. Średnica łuski to ok. 12,5 mm a długość ok. 5 cm po uwzględnieniu zagiętej części.

Napisano

Na tej łusce w lepszym stanie widać jakieś litery - z lewej chyba I a z prawej P. Czy ktoś jest w stanie zidentyfikować co to za nabój i z jakiego okresu mniej więcej pochodzi? Biorąc po uwagę fakt, że w tekście jest mowa o Legionach Polskich, które zostały utworzone w 1914 r., to nabój raczej nie jest starszy niż druga dekada XX w.

Napisano
Ok
Masz dwa ogryzki łusek,zapewne od mośka.
Nie są/były to ślepaki.
Ktoś kiedyś wsadził w jedną kawałek gazety,może na skręty,może dla samego siebie,albo z nudów..-tego już się nie dowiesz.

i?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie