Skocz do zawartości
  • 0

Żelazna kula

B-E-D-A

Pytanie

Napisano

Witajcie.

Jak pewnie każdy ostatnio słyszał, z powodu suszy w wielu jeziorach i rzekach jest rekordowo niski poziom wody. No więc w jeziorku z mojej okolicy z dna wyłoniło się takie coś.

Jak widać po rdzy jest żelazna, więc oczywiście przyciąga magnes. Armatnia? Od młyna?

Waga: 2664 g
Średnica: ok. 9 cm

Ciekawi mnie też z jakiego okresu może pochodzić i co mogła robić w pewnym jeziorku w Gdańsku?

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dokładnie widać, którą stroną leżała w mule (jasna strona), a którą w wodzie (ciemna strona).

To ciemne to magnetyt - typowy produkt korozji żelaza w takich warunkach. Obok magnetytu oczywiście występuje zwykła pomarańczowo-ruda rdza.

Napisano
Tak też myślałem, bo waga i wymiary raczej nieprzypadkowo są zbliżone do tych danych.

A po co były te otwory (lub jeden otwór, bo to drugie to może jakieś uszkodzenie)? Wyważano ją ołowiem lub żelazem / żeliwem? Jak policzyłem jej gęstość to wyszedł wynik idealnie jak dla żelaza, więc ołowiu tam raczej nie ma.

I jeszcze ciekawi mnie jej datowanie i kraj pochodzenia. Tym bardziej, że to fant znaleziony bez wykrywacza i pewnie (póki co) najstarszy w mojej kolekcji.

O historii mojej okolicy wiem, że:
W XVI-XVII wieku nie ominęły jej toczone w tym czasie wojny. Bliskość ważnej twierdzy Wisłoujście powodowała, że zawsze znajdowała się w zasięgu działań zbrojnych. W 1520 roku sprzymierzone z Krzyżakami siły niemieckie z Rzeszy obległy Gdańsk, nie mogły go jednak zdobyć i wycofały się.

Wojny Napoleońskie:
W 1807 roku wojna przeniosła się na teren Pomorza Gdańskiego. Od 10 marca trwało oblężenie Gdańska przez wojska francuskie i polskie. Pierwsi pod pruską twierdzą znaleźli się żołnierze dywizji polskiej gen. A. Kosińskiego. Główne walki przeniosły się na Mierzeję. Warunkiem zwycięstwa było odcięcie załogi pruskiej od Wisłoujścia. Zdobycie Mierzei powierzono 4 dywizji gen. Gardanie, w skład której weszły polskie pułki. 4-ty pułk piechoty pod ogniem przeprawił się przez Wisłę i zdobył moją obecną dzielnicę, gdzie miał potem swoją główną kwaterę. Kapitulacja Gdańska nastąpiła 27 maja 1807 roku."

Czyli kula pruska? Polska? Francuska?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie