Podczas orki po żniwach u mojego dziadka znaleźliśmy w odstępie kilku metrów 4 przedmioty.
1. Na tym forum dowiedziałem się, że pierwszy to pocisk z muszkietu typu Minie. Niestety jest zniekształcona. 2. Druga to metalowa końcówka pewnie od śrutowego naboju myśliwskiego. Widnieje na nim napis: „...BERUS * S 16 B”. Pewnie cały napis to HUBERTUS. 3. Uszkodzona łuska z oznaczeniami: 19, „M” w kółku, 30 i V. 4. Uszkodzona łuska z oznaczeniami: 2, 18, S67, P. Prawdopodobnie „2” to miesiąc produkcji. „18” to rok produkcji. „S67” to oznaczenie materiału, z jakiej została wykonana. „S” oznacza mosiądz, a liczba 67 (67% miedzi i 33% cynku). Jest to łuska z Mausera. „P” to pewnie oznaczenie producenta.
Interesują mnie jeszcze łuski z poz. 2 i 3 z którego okresu pochodzą i w jakiej broni były używane? Nieopodal gdzie je znaleźliśmy przebiegała granica Rosyjsko – Pruska. Nic dziadkowi nie wiadomo o jakiś walkach w tym rejonie. Ciekawe, czy można wszystkie znalezione łuski jakoś powiązać? Ciekawi mnie skąd mogły się tam wziąć?
Niestety zdjęcia, które zrobiłem są zaduże. Jeśli będzie trzeba to zrobię jeszcze raz.
Pytanie
moskit
1. Na tym forum dowiedziałem się, że pierwszy to pocisk z muszkietu typu Minie. Niestety jest zniekształcona.
2. Druga to metalowa końcówka pewnie od śrutowego naboju myśliwskiego. Widnieje na nim napis: „...BERUS * S 16 B”. Pewnie cały napis to HUBERTUS.
3. Uszkodzona łuska z oznaczeniami: 19, „M” w kółku, 30 i V.
4. Uszkodzona łuska z oznaczeniami: 2, 18, S67, P.
Prawdopodobnie „2” to miesiąc produkcji. „18” to rok produkcji. „S67” to oznaczenie materiału, z jakiej została wykonana. „S” oznacza mosiądz, a liczba 67 (67% miedzi i 33% cynku). Jest to łuska z Mausera. „P” to pewnie oznaczenie producenta.
Interesują mnie jeszcze łuski z poz. 2 i 3 z którego okresu pochodzą i w jakiej broni były używane?
Nieopodal gdzie je znaleźliśmy przebiegała granica Rosyjsko – Pruska. Nic dziadkowi nie wiadomo o jakiś walkach w tym rejonie.
Ciekawe, czy można wszystkie znalezione łuski jakoś powiązać? Ciekawi mnie skąd mogły się tam wziąć?
Niestety zdjęcia, które zrobiłem są zaduże. Jeśli będzie trzeba to zrobię jeszcze raz.
1 odpowiedź na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.