Skocz do zawartości
  • 0

Francuska manierka i niemiecki kompas

bartlomiej.czerwinski1

Pytanie

Napisano

Witam! Chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji dwóch przedmiotów z mojej kolekcji". Pierwszym z nich jest francuska manierka, używana przez Legię Cudzoziemską, pod spodem oznaczenia: ALUMINIUM – A. BOURGEAT" + herb. Pytanie dotyczące manierki: z którego roku pochodzi lub w jakich latach była używana przez LC i czy posiada jakąś wartość? Drugim przedmiotem, o którym nie wiem niestety nic, jest niemiecki kompas. Przejrzałem dużo zdjęć różnych kompasów niemieckich, ale nie trafiłem na taki, nawet na jakiś podobny. Nie wiem czy jest cywilny czy wojskowy, czy pochodzi z okresu wojennego czy przedwojennego, nie ma żadnych oznaczeń poza napisem z tyłu: Der richtige Weg?.. zur Stadtsparkasse Kassel!" - Trafna/właściwa droga?.. do Miejskiej Kasy Oszczędności/owej (miasta) Kassel!". U góry otwór, w którym prawdopodobnie było umieszczone jakieś oczko mocujące. Bardzo prosiłbym o pomoc w identyfikacji. Pozdrawiam.

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie