italsko Napisano 22 Sierpień 2015 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2015 jak w tytule, podejrzewam falsa. Materiał to na pewno miedź.średnica monety- 2,4cmbędę wdzięczny za wszelkie informacje.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
italsko Napisano 23 Sierpień 2015 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2015 ciężko ją sfotografować, ponieważ jest wygięta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
italsko Napisano 23 Sierpień 2015 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2015 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
italsko Napisano 23 Sierpień 2015 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2015 w rzeczywistości moneta prezentuje się czytelniej, dlatego dodaję swoją interpretację"ps. korona jest bardzo dobrze widoczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 23 Sierpień 2015 Share Napisano 23 Sierpień 2015 proponuję porównać z szelągami ryskimi Krystyny Wazy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
italsko Napisano 23 Sierpień 2015 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2015 niestety nie widzę podobieństwa ps. nie jestem pewien liter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
italsko Napisano 23 Sierpień 2015 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2015 dobrze widoczna korona i litery MZI oraz GL, jestem ich pewien kontekst to Dolny Śląsk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 23 Sierpień 2015 Share Napisano 23 Sierpień 2015 Ewidentnie szeląg szwedzki, lub fals, najprawdopodobniej Krystyny Wazy, jak napisał kolega tyfus. Orła ani żadnej insygni" nie ma, dorysować można wszystko. Można ewentualnie cierpliwie pomoczyć monetę w wodzie utlenionej, powinny wyjść szczegóły, a zwykle to bardzo nie szkodzi, nawet jeśli krążek okaże się miedziany . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
italsko Napisano 23 Sierpień 2015 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2015 nie ma żadnego podobieństwa między tymi monetami a moją.Na 100% jest to insygnia. skrzydło orła również jest doskonale widoczne, nawet na zdjęciu.ps. dzięki za zainteresowanie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 23 Sierpień 2015 Share Napisano 23 Sierpień 2015 Nie ma żadnych konkretnych przesłanek o tym, że jest to szeląg lub fałszerstwo szeląga ryskiego. Nie zgadza się rysunek awersu i rewersu. Nie mówiąc już o przybliżonej średnicy. Na monecie widać zarys jabłka królewskiego (awers - zdjęcia 015-08-22 17:43:47, 2015-08-23 11:25:10) oraz orła (2015-08-23 11:27:37).porównaj:http://www.sixbid.com/browse.html?auction=1585&category=33519&lot=1426553 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
italsko Napisano 23 Sierpień 2015 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2015 bardzo podobny!różnią się zwieńczeniami jabłka, oraz nie mogę dostrzec litery M na otoku,która jest doskonale widoczna na mojej monecie (rewers)chociaż może te różnice wynikają z nieudolnego fałszerstwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
italsko Napisano 23 Sierpień 2015 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2015 Poprawka do interpretacji", pomyliłem prawe skrzydło z głową orła.Tułów orła to coś na kształt tarczy herbowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
italsko Napisano 23 Sierpień 2015 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2015 zapomniałem załadować zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 25 Sierpień 2015 Share Napisano 25 Sierpień 2015 Link był tylko przykładem w jakim kierunku należy szukać, czyli 3 krajcary 1622 lub 1623 Ferdynanda II, men. Wrocław (odmiana z rokiem przy jabłku). Postaraj się o dobre i wykadrowane zdjęcia to ustalimy konkretny typ. http://odkrywca.pl/jak-zrobic-wystarczajaco-poprawne-zdjecie-monety,691904.html#691904 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.