Witam, proszę o id tego czegoś ze zdjęcia. Po kolorze i wadze zgaduję, że jest to wykonane z miedzi. Nie da się tego zarysować paznokciem - a może to jednak brąz? Blaszka jest dość gruba, miejscami ponad 1 mm, a cała waży ok. 17 g. Jest wygięta w łukowaty kształt podobny do łyżki. Wygląda na ręczną robotę. Posiada dwa otwory oraz wybite półksiężyce widoczne na foto - może w celach ozdobnych?
O dziwo jest w idealnym stanie. Leżała na dnie jeziora zagrzebana w mule obok wielu dziesiątek pestek 7,62x25 mm (no, ale to mógł być przypadek). W bezpośredniej okolicy wyszła też prawdopodobnie 6-funtowa żelazna kula armatnia, buteleczka medyczna AETHER PRO NARCOSI", stare butelki po winie sprzed 45 r., tubki po pastach do zębów, różne pierdoły z czasów IIWŚ (głównie niemieckie).
Mi na początku to się skojarzyło z jakimś wisiorkiem / ozdobą. Przez myśl przeszła mi też zbroja łuskowa czy lamelkowa. Aczkolwiek bardziej siedzę w klimatach IIWŚ, więc na zbrojach się nie znam.
Proszę o wszelkie sugestie. Jak będzie trzeba to mogę podzielić się kontekstem historycznym okolicy, jeśli to by miało pomóc. Czy ktoś trafił kiedykolwiek na coś podobnego?
Pytanie
B-E-D-A
Witam,
proszę o id tego czegoś ze zdjęcia. Po kolorze i wadze zgaduję, że jest to wykonane z miedzi. Nie da się tego zarysować paznokciem - a może to jednak brąz? Blaszka jest dość gruba, miejscami ponad 1 mm, a cała waży ok. 17 g. Jest wygięta w łukowaty kształt podobny do łyżki. Wygląda na ręczną robotę. Posiada dwa otwory oraz wybite półksiężyce widoczne na foto - może w celach ozdobnych?
O dziwo jest w idealnym stanie. Leżała na dnie jeziora zagrzebana w mule obok wielu dziesiątek pestek 7,62x25 mm (no, ale to mógł być przypadek). W bezpośredniej okolicy wyszła też prawdopodobnie 6-funtowa żelazna kula armatnia, buteleczka medyczna AETHER PRO NARCOSI", stare butelki po winie sprzed 45 r., tubki po pastach do zębów, różne pierdoły z czasów IIWŚ (głównie niemieckie).
Mi na początku to się skojarzyło z jakimś wisiorkiem / ozdobą. Przez myśl przeszła mi też zbroja łuskowa czy lamelkowa. Aczkolwiek bardziej siedzę w klimatach IIWŚ, więc na zbrojach się nie znam.
Proszę o wszelkie sugestie. Jak będzie trzeba to mogę podzielić się kontekstem historycznym okolicy, jeśli to by miało pomóc. Czy ktoś trafił kiedykolwiek na coś podobnego?
0 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.