Skocz do zawartości

Optima czy GM4 .

marekboss2102

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kilka razy w terenie zdarzyło mi się, że Optima nie widziała tego, co GM4 pięknie sygnalizował... Ale głębokość i skuteczność to przecież nie wszystko :-)
Nawet nieciekawe sygnały mogą nie jednego zaskoczyć.
Analoga włączasz, stroisz i szukasz - nie tracisz czasu na zbędne ustawienia.
W optimie nigdy nie masz pewności, czy aby aktualne nastawy są tymi optymalnymi :-)
Napisano
cyt : Analoga włączasz, stroisz i szukasz - nie tracisz czasu na zbędne ustawienia." - Ta najlepiej jeżeli wykrywacz będzie miał tylko jedną opcję włączony/wyłączony.
Im niższy iloraz inteligencji operatora tym mniejsza akceptacja dodatkowych ustawień.Włącz-nie ustawiaj-nie myśl-szukaj.
Napisano
Szukanko masz te filmiki dla mnie o które prosiłem na których będziemy mogli zobaczyć stabilność rutusa oraz uniwersalność cewki DD na statyku i wszystkie pozostałe wspaniałości jakie on oferuje.
Dla jasności dla szanownego pana Szukanko" Rutus to święty gral wśród wykrywaczy i generalnie jest no najlepszy co tu dużo mówić, po prostu objawienie nie wykrywacz.
Aaa no i użytkownicy analogów to idioci i debile, no spoko.
Napisano
Marek - obejrzyj uważnie filmy kolegi Prymka - rzetelna i obiektywna ocena GM4
https://www.youtube.com/watch?v=vMv5yQZtBhI&feature=youtu.be&list=UUnVBoqT7kf0nczb36QTTreg
sam musisz ocenić, czy wykrywacz analogowy będzie dla Ciebie odpowiedni.
Mocny Sygnał obecnie sprzedaje go z nową składaną sztycą, dają w zestawie komplet osłon i akumulatorki z zasilaczem.
Napisano
No szukanko ale dlaczego nie chcesz poprzeć swojej tezy o tym, że rutus jest stabilny oraz uniwersalny na cewce DD nawet przy statyku :(
Napisano
Hm, jeśli WIERZYSZ w to, co na YT jest, to czego więcej oczekujesz? Kupuj GM, sam się przekonasz, jak jest z jego dyskryminacją.

A tak to jakiś Kowalski zaraz ci napisze, że GM ma rewelacyjną dyskryminację, a inny Nowak napisze, że jak nie chce, to przez cały dzień, niezależnie od zaśmiecenia, może nie wykopać ani jednego gwoździa żelaznego... i dalej będziesz w punkcie wyjścia...

Rozważ taka sprawę, że niezależnie jaki sprzęt będziesz miał, to 80% fantów znajdziesz czymkolwiek, O ILE BĘDZIESZ MIAŁ DOBRĄ MIEJSCÓWKĘ i DUŻO, DUŻO SZCZĘŚCIA... ;)
Napisano
A, od pojęcia o sprzęcie" to jest ogólna wiedza o technikach poszukiwań oraz właściwościach sprzętu (czyli - co za co odpowiada), a nie bazowanie na subiektywnych odczuciach właścicieli (albo i nie) sprzętów.

To jak z kupowaniem samochodu - najpierw wszyscy oglądają prospekty, auta, rozpytują się, a potem na końcu większość i tak kupuje tego, co jest akurat modny albo podoba im się jego karoseria, ewentualnie ten drogi, coby sąsiadów kłuł w oczy - a to czy wygodny, jak się prowadzi i inne takie tam - mniej istotne, albo i w ogóle, już jest... ;)
Napisano
Na PS jest długi temat o Optimie i drugi o GM4. Kto kupił i odsprzedał Optimę poleca ją każdemu. Kto pozbył się GM4 już by do niego nie wrócił. Zasięg większy ma GM4, co z tego jak to się sprawdza tylko na czystych polach ?

Techniki poszukiwań cie nie interesują, a my nie wiemy gdzie chcesz szukać. Na polu zasięg nie jest taki ważny, bo co pół roku masz przeorane czyli Optima. Na śmietniku (stare wioski) GM4 wysiada czyli Optima. Jak chodzisz głównie po ugorach, gdzie zasięg by się przydał to GM. I jak lubisz kopać dużo żelastwa to też GM.
Napisano
Ja bym wziął Optimę, masz wyświetlacz, więcej ustawień. Tryb mix - statyk z dynamikiem przyda się na las (podejrzewam okopy) ,a na pola pomijając zasięg (tu nie potrzebny) więcej wiesz o fancie niż z analogiem. Ja po Optimie kupiłem Deusa i poza kilkoma większymi fantami w głębokości jaką dała zmiana częstotliwości nie poczyściłem po Opti na starych polach nic. Tylko ciężar na rzecz GM, za to więcej złomu się nakopiesz tak czy siak się umęczysz. No a serwis to już tylko na rzecz Rutusa.
Napisano
Ja bym wziął Optimę, masz wyświetlacz"
mocny argument kolego, naprawdę mocny...jak by był na tym wyświetlaczu zegarek to może i byłby potrzebny, kopie się i tak na słuch i tak. Tych okopów na cewce DD i mixie to jakoś też za bardzo nie widzę tak samo tych śmietników o których pisałeś wcześniej.
Napisano
Jak kogoś nie interesują techniki poszukiwań - to fakt - LCD mu raczej zbędnym obciążeniem jest...

Z drugiej strony to ciekawe z tymi okopami i cewkami DD - bo Optima to 16kHz, GM4 - aż 18kHz, a oba standardowo wyposażane właśnie w cewki DD... taaa...
Napisano
No jak - normalnie. Sie jedzie - sie włancza - sie kopie - sie wylancza - sie wraca - sie ogląda wykopki... ;)

Dla cewek DD29 i CC23 moja Optima jest stabilna w zasadzie w każdym terenie po którym chodziłem i w każdych warunkach: małe i duże mineralizacje gruntu, upał grubo powyżej 30stopni w lato, do minus kilku stopni w zimie, w słotną błotną jesień czy wiosnę, w mokrym i deszczowym lesie, w błocie na ornym polu i mokrej wysokiej trawie w lesie - to tak z grubsza co pamiętam. Praktycznie zawsze na max czułości i max kompresji dźwięku. Kamienie magnetyczne można usunąć odpowiednią korekcją.

Żeby nie było za optymistycznie: wzbudza się pod czynnymi liniami WN, czynnymi pastuchami elektrycznymi i temu podobnymi. Dla cewki DD29 warto zakleić jej duże otwory, bo strasznie bywa wrażliwa jest na wszystko, co wpada w jej otwory (trawa, badyle, gałązki...)

DD29 jest OK, ale uwielbiam CC23... ;)

To tak subiektywnie.
Napisano
To dość zagadkowa właściwość DD29, bo tylko część z posiadaczy ją potwierdza. Nie wiem, o co chodzi.

Tym niemniej, w mojej, wszystko, co się tylko mogło dostawać w jej wielkie otwory, zwykle powodowało powstawanie krótkich, fałszywych sygnałów. To samo z suchymi gałązkami wpadającymi od góry na cewkę przy pracy w gęstym poszyciu.

Te sygnały są łatwo identyfikowalne i rozróżnialne od pożądanych, ale mnie denerwowały. Sprawę nieomalże w 100% załatwiły osłony wycięte nożyczkami z pianki - więcej: http://www.rutusowiec.com.pl/showthread.php?tid=137

Co do CC23 to mnie ona najlepiej pasuje", choć używam jej jako ersatza za brakującą snajperkę, głównie w ciężko zaśmieconych gruntach, w gęstych lasach, po głębokiej orce, choć i na zwykłe tereny często ją zakładam. Nie wiem o co chodzi, ale to nią właśnie znajduje najciekawsze rzeczy - chyba po prostu ma duszę i sama kieruje moją ręką... ;)

To nie jest koncentryk, tylko dość wydłużona elipsa więc pas przemiatania jest dość spory (zwłaszcza, jak na snajperkę") , jak na ten rozmiar, przy mix-ie potrafi zasygnalizować też obiekty poza jej obwodem... właściwie przy mix-ie nie sposób czegoś ominąć, nawet, jeśli nie trafi się w to centralnie cewką.

Żeby nie gadać po próżnicy - przeciętnie na wyjściu do lasu obrączek gołębich znajduje od zera do 1...3. Ta mała cholera znalazła raz na jednym wyjściu ich 22... że nie wspomnę o monetach, tam gdzie wg mnie ich być nie powinno... ;)

Poza tym, lekka jest... ;)

Ja zawsze mówię tak: Optima jest optymalna mając na pokładzie dwie cewki: DD29 (baza) i CC23 (snajperka").
  • 3 weeks later...
Napisano
GM4 to jeden z najlepszych wykrywaczy na zaśmiecone tereny szczególnie z cewką snajperką i co najważniejsze bardzo dobrze maskuje żelazo o czym operator Optimy nawet nie śni zapraszam do filmików:
-https://www.youtube.com/watch?v=tqM8FY5dfg8
-https://www.youtube.com/watch?v=X3QeEruvKIA
-https://www.youtube.com/watch?v=Ju9u5CwQ5ao
Mam nadzieje że to rozwieje twoje wątpliwości :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie