tominml Napisano 26 Lipiec 2015 Autor Napisano 26 Lipiec 2015 Witam uratowałem niedawno zabytkowe krzesło dentystyczne z 1930 roku ( sam wytargałem z kontenera)kompletne ze skórzanym siedziskiem i oparciem. Chciałbym je odświeżyć zachowując jak najwięcej oryginału w tym malowanie bo jest ładnie zachowane. Może na ktoś doświadczenie z tego typu przedmiotami? Czym pomalować ( polakierowac) żeby ładnie się prezentowało?
viator01 Napisano 26 Lipiec 2015 Napisano 26 Lipiec 2015 Chcesz je całkowicie odmalować, czy tylko oczyścić, zostawić malowanie oryginalne i zabezpieczyć?
tominml Napisano 26 Lipiec 2015 Autor Napisano 26 Lipiec 2015 Oczyścić i zostawić oryginalne malowanie, ewentualnie ponownie polakierować jeśli ma to sens ale nie znam się na tym
viator01 Napisano 26 Lipiec 2015 Napisano 26 Lipiec 2015 Tutaj wiele oryginalnego malowania pewnie nie pozostało - przynajmniej tak sugerują te fotki. Jest trochę purchli, więc reszta farby też może będzie odpadać. Możesz spróbować poczyścić mechanicznie - wełną stalową i WD40, ropą, czy innym wynalazkiem i zobaczyć jak to wygląda.
tominml Napisano 26 Lipiec 2015 Autor Napisano 26 Lipiec 2015 Właśnie chodzi o to że prawie całe malowanie zostało i chce je uratować, nie widać tego na zdjęciach. chromowane elementy faktycznie lipne ale reszta wg mnie do uratowania.
viator01 Napisano 26 Lipiec 2015 Napisano 26 Lipiec 2015 Spróbuj delikatnie mechanicznie i daj zdjęcia - będzie łatwiej ocenić
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.