myzra Napisano 10 Lipiec 2015 Autor Napisano 10 Lipiec 2015 Witam! Szanowni koledzy moje pytanie wynika z chęci wygrania zakładu – stawka dość wysoka. Niestety moja wiedza jest dość ograniczona i nie posiadam jasnych dowodów na poparcie mojego stanowiska.Czy ? A jeżeli to w jakich jednostkach podczas Wojny obronnej w 1939 roku oficerowie poszli w bój w umundurowaniu „sukiennym”.Przestudiowałem kilka książek i czasopism np. Wielecki Henryk - Polski mundur wojskowy 1918 -1939 oraz masę fotek i moje pytanie wydaje mi się dość błahe. Ale czy na pewno????Proszę o ewentualne foto.
myzra Napisano 11 Lipiec 2015 Autor Napisano 11 Lipiec 2015 Kolejna noc rozważań i mam większy mętlik w głowie niż na początku...
ArturSz Napisano 13 Lipiec 2015 Napisano 13 Lipiec 2015 :-) Motywacja do zadania takiego pytania trochę zabawna, ale edukacji nigdy dość.Zjawisko dotczyło całego WP anie tylko wybranych formacji. Mundury sukienne na wojnę 1939 roku otrzymali podczas mobilizacji głownie oficerowie rezerwy, którzy stawili się nie posiadając umundurowania własnego szytego prywanie.Jest to klasyk" szczególnie pośród młodszych oficerów rezerwy pełniacych funkcję np dodódców plutonów noszacych nie tylko sukienne kurtki ale takze spodnie piechoty z owjkami/owijaczami i juchtowymi trzewikami.Mundur sukienny stanowił dla nich elemnt intendenckich naleznosci wojennych.Zdażało sie także, choc już znacznie rzadziej iż kurtki sukienne ( a czasem i lniane) z własnego wyboru nosili także oficerowie słuzby stałej nawet na wysokich stanowiskach ( dowódca batalionu, oficer sztabu DP). Jednak dla tej grupy wojskowych jesli generalizować poza przyapdkami jednstkwymi - najczesciej noszonym mundurem polowym w czasie działań wojennych był mundur kamgarnowy, po którym to oraz po sposobie noszenia ekwipunku i postawie odróżniano juz na pierwszy rzut oka oficera służby stałej od oficera rezerwy.najwiecej tego typu prawideł jest do wyłapania w dobrze napisanej literaturze wspomnenieniowej. Prace munduroznawcze - najczesciej zbyt sztywno i jednostronnie oparte na niekoniecznie głebszej analizie innyc zródeł poza tersci Dzienników Rozkazów nie zawsze zbyt głęboko wnikają w niuanse noszenia umundurowania w wojsku.
myzra Napisano 15 Lipiec 2015 Autor Napisano 15 Lipiec 2015 Chyba mam. Pierwszy od lewej - ppor. chyba ? Ale za to raczej w sukiennym wz. 36.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.