kapuchy3 Napisano 5 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 5 Lipiec 2015 Nie jestem znawcą tematu guzików, więc uprzejmie proszę o pomoc. Wpadł mi ostatnio duży (prawie 3 cm średnicy) guzik liberyjny, grubo posrebrzany. Zdjęcia nie zamieszczam, gdyż jest on jeszcze przed czyszczeniem i mało na zdjęciu by było widać. Guzik ma dwa herby - po lewej jest to najprawdopodobniej herb szembek, natomiast po prawej herb nałęcz. Nad oboma herbami są korony dzięwięciopałkowe, tzn. hrabiowskie. Tył guzika na otoku sygnowany, niestety w chwili obecnej nie do rozczytania. Czy mógłbym prosić o pomoc w wydatowaniu oraz określeniu rodziny, do której mógł należeć? Wpadł" na środkowym Mazowszu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZetZet Napisano 5 Lipiec 2015 Share Napisano 5 Lipiec 2015 Witam! Oczywiście brak zdjęcia utrudnia rozwiązanie zagadki, ale jako że guziki z podanymi herbami w odmianie hrabiowskiej są mi znane, spróbuję posiadaczowi ciekawego guzika pomóc.Znane było małżeństwo Józefa Szembeka (1818-1889) z Józefą Moszyńską (1820-1897). Ogromną fortunę odziedziczyli po Fryderyku Józefie Moszyńskim, którego dobra zajmowały powierzchnię blisko 340 000 morgów i leżały na Wołyniu i częściowo Podolu. Wołyń dawniej słynął z doskonałej gospodarki rolnej, ale wymienione małżeństwo nie przyczyniło się do umocnienia tej opinii. Odsyłam do:1. Katalog Guziki herbowe, zamki i pałace" część 2 s.1202. Roman Aftanazy Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy3 Napisano 5 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 5 Lipiec 2015 Dziękuję bardzo, znalazłem również i inne koligacje" herbu nałęcz z herbem szembek (sprawę ułatwia tu fakt, że herbowymi herbu szembek, w przeciwieństwie do w miarę popularnego herbu nałęcz, były tylko dwie, a właściwie jedna rodzina z linią boczną). Dodatkowo możliwością eliminacji jest ewidentne rangowanie herbu nałęcz koroną hrabiowską. Sprawę powinno wyjaśnić odczytanie sygnatury na odwrocie, zauważyłem również, że nad herbami są jeszcze dodatkowo jakieś oznaczenia (litery?). Zdjęcie guzika po wstępnym czyszczeniu oczywiście wrzucę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.