april_86 Napisano 25 Czerwiec 2015 Autor Napisano 25 Czerwiec 2015 witam, ktoś wie do czego to mogło służyć? osobiście, otwór do osadzenia trzonka wydaje mi się nieco za mały aby można tym swobodnie operować...znalezione na łące, wokół łuski z Mosina i Mannlichera 17 x 3,5 cm
makul Napisano 27 Czerwiec 2015 Napisano 27 Czerwiec 2015 Kolego Sherman a możesz napisać w jaki sposób tym młotkiem klepano kosę - i czemu przed ostrzeniem?Bo przyznam że taki wynalazek jak kosa znam, mam, używam - ale takiego młotka - w zestawie z kosą- nie widziałem u nikogo.Pozdr,makulPS.zawsze klepałem babką. Właściwie na babce.
makul Napisano 26 Czerwiec 2015 Napisano 26 Czerwiec 2015 Młotek kowalski. Otwór jest mały na węższą szyjkę trzonka.Pozdr,makul
m4sherman Napisano 27 Czerwiec 2015 Napisano 27 Czerwiec 2015 Jakim młotkiem klepałeś? Najpewniej ślusarskim, ale takim do 0,5 kilo. Za komuny były jeszcze dostępne młotki do klepania kosy (mam taki plus babka i kilka kos). Tego młotka zazwyczaj na łąkę/pole się nie bierze. Sam wiesz, że na pole bierzesz kosę i osełkę, dopiero jak stępisz kosę na tyle, że osełką jej nie naostrzysz, bierzesz się za klepanie i do tego celu używasz takiego właśnie młotka w zestawie z babką (plus kubek wody).
warmiak1955 Napisano 27 Czerwiec 2015 Napisano 27 Czerwiec 2015 Witam.Pierwsza myśl jak zobaczylem ten mlotek do identyfikacji byla taka ,że jest to mlotek do wykuwania rowków w kamieniu młyńskim.
m4sherman Napisano 26 Czerwiec 2015 Napisano 26 Czerwiec 2015 Młotek owszem, ale nie kowalski. Tylko do klepania kosy przed ostrzeniem.
april_86 Napisano 26 Czerwiec 2015 Autor Napisano 26 Czerwiec 2015 znaleziony na łące więc to chyba strzał w 10
m4sherman Napisano 26 Czerwiec 2015 Napisano 26 Czerwiec 2015 Skoro znaleziony na łące, znaczy ktoś na miejscu ostrzył kosę podczas sianokosów.I tam też zgubił. Czyli masz odpowiedź
Pytanie
april_86
witam, ktoś wie do czego to mogło służyć? osobiście, otwór do osadzenia trzonka wydaje mi się nieco za mały aby można tym swobodnie operować...
znalezione na łące, wokół łuski z Mosina i Mannlichera
17 x 3,5 cm
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.