sonicsquad Napisano 24 Czerwiec 2015 Autor Napisano 24 Czerwiec 2015 Archeolodzy ze stowarzyszenia Pomost" znaleźli na Dolnym Śląsku groby ze szczątkami 23 osób. Kości 11 żołnierzy Wehrmachtu odnaleziono w miejscowości Niwnice (pow. lwówecki), a szczątki 12 cywili w Lipinach (powiat polkowicki). W poniedziałek przeprowadzono ekshumację szczątków 12 mieszkańców Lipin (powiat polkowicki). Zginęli oni podczas działań wojennych w 1945 roku. Zostali pochowani w masowym grobie przy jednym z gospodarstw. - Mogiłę odkryto podczas prac budowlanych. Tu należą się wyrazy uznania dla robotników, bo wiedzieli, jak w takiej sytuacji się zachować. Nie ruszyli szczątków tylko od razu wezwali służby. Na miejsce przyjechali prokuratorzy. Podczas ekshumacji znaleziono szczątki kobiet, mężczyzn oraz dzieci - mówi Tomasz Czabański, prezes stowarzyszenia Pomost". Kilka dni wcześniej w miejscowości Niwnice (pow. lwówecki) archeolodzy znaleźli kości i rzeczy osobiste 11 żołnierzy niemieckich, którzy zginęli podczas operacji Kozica", rozpoczętej 1 marca 1945 r. - Odnalezieni żołnierze zostali pochowani przez swoich kolegów z wojskowymi honorami, w pojedynczych grobach, na cmentarzu ewangelickim w Bartnikach (obecnie część Niwnic). Po zakończeniu wojny, nad mogiłami wciąż stały krzyże brzozowe - opowiada Tomasz Czabański. Przy szczątkach znaleziono cztery nieśmiertelniki. Jeden należał do żołnierza dywizji grenadierów pancernych Wehrmachtu „Grossdeutschland”. Prezes stowarzyszenia Pomost" mówi, że takich grobów na Dolnym Śląsku jest bardzo dużo. - Dostajemy co kilka dni sygnały o znalezieniu szczątków. Najbardziej zaskoczeni są zawsze mieszkańcy miejscowości, w których takie groby odkryto - mówi prezes stowarzyszenia. http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/3912165,szczatki-23-osob-znalezione-na-dolnym-slasku-zolnierze-wehrmachtu-i-cywile-drastyczne-zdjecia,id,t.html
bjar_1 Napisano 25 Czerwiec 2015 Napisano 25 Czerwiec 2015 O Matko! Faktycznie mega drastyczne, mało mi serce nie stanęło!Sonic - nie umieszczaj takich newsów jeśli nie chcesz mieć kogoś na sumieniu!:]
sonicsquad Napisano 25 Czerwiec 2015 Autor Napisano 25 Czerwiec 2015 Ja młodemu zabroniłem na tydzień z kompa korzystać... Straszne... :D
heniek1978 Napisano 1 Lipiec 2015 Napisano 1 Lipiec 2015 Bez przesady panowie to tylko ludzkie szczątki straszne to jak miałem przypadek na rybach jak kolo łowiska naszego topielca wyciągali fakt autentyczny jeszcze nuz pozyczali zeby linke odciąc. z początku myslelismy ze to kontrol bo podjechała lodówa z tyłu za plecami a my bez zezwoleń przyznam szczeże ciepło mieliśmy.Jak go wyciągneli to pare sekund było ok ale po tych sekundach fetor trupiego jadu był nie do zniesienia.
bjar_1 Napisano 1 Lipiec 2015 Napisano 1 Lipiec 2015 E tam, topielec to pikuś. Takie czachy i gnaciory to jest dopiero hardcore!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.