janek1111 Napisano 16 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2015 Witam,guzik jak w tytule średnica 18mm,na odwrocie sygnowany orzełkiem,proszę o info na temat tego guziczka,pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek1111 Napisano 16 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2015 i druga strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek1111 Napisano 16 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2015 większe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 16 Czerwiec 2015 Share Napisano 16 Czerwiec 2015 Nie widać dobrze tej dziewiątki, ale pasuje do pruskiego guzika wojskowegohttp://www.buttonarium.eu/kolekcja/guzik/7219 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek1111 Napisano 16 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2015 ok,tylko ten orzełek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 16 Czerwiec 2015 Share Napisano 16 Czerwiec 2015 Ciekawostka. Orła przeoczyłem, bo nie widziałem na mniejszym zdjęciu. Faktura rewersu odpowiada pruskim wojskowym. One często nie miały sygnatur wytwórców. Rozmiar też identyczny z pruskimi wojskowymi. Rosyjskie miały najczęściej gładki rewers z sygnaturami i średnicę miały większą. Polskie też raczej były gładkie. Orzełka stosował na terenie Polski (rozbiorowej) Munchheimer, ale w połączeniu z nazwą. Moje (luźne) przypuszczenia - orzełek nie jest polski tylko pruski (niewiele widać na zdjęciu i ciężko to ocenić), albo to jakiś pruskie zamówienie u polskiego wytwórcy. Ewentualnie polski guzik wojskowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobow99 Napisano 16 Czerwiec 2015 Share Napisano 16 Czerwiec 2015 Te guziki były noszone od połowy lat czterdziestych XIX wieku, mam rację? Jeżeli tak, Munncheimer mógł wykonać ten guzik i tak go podpisać". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.