Lelonek1 Napisano 31 Maj 2015 Autor Napisano 31 Maj 2015 Witam znalazłem parę ciekawych rzeczy i proszę o ich identyfikację.Tutaj jako pierwszy zamieszczam czub pocisku 40mm.
Poszukiwacz_skarbów Napisano 1 Czerwiec 2015 Napisano 1 Czerwiec 2015 2015-05-31 20:43:59jest to pocisk od broni czarnoprochowej, patrząc po stanie zachowania raczej współczesny niż z epoki - pewnie znalazłeś na jakiejś strzelnicy?następne dwa pociski są od broni nowszej (centralnego zapłonu)
Lelonek1 Napisano 1 Czerwiec 2015 Autor Napisano 1 Czerwiec 2015 Pociski znalazłem w lesie także wątpie, żeby były one ze strzelnicy. Najbliższa strzelnica znajduje się 10km od tego miejsca. A tam na pewno teren nie był związany z tą strzelnicą. Pociski wydaje mi się, że są dobrze zachowane bo jest tam bardzo sucho a wszystko znajduje się maksymalnie 5 cm pod ziemią. Twierdzisz, że te 2 kolejne pociski nie pochodzą z wojny??? I jak tłumaczy to miejsce występowanie tylu zapalników ?
Kwiczoł Napisano 1 Czerwiec 2015 Napisano 1 Czerwiec 2015 Typowa masa pogiętego szrotu z jakiego poligonu czy wysadziska.Zamierzasz wstawiać tu każdy metalowy syf o wymiarach większych od szpilki?Idź lepiej dziecko pokop na polu za monetkami,bo ci pourywa paluchy zanim nimi pierwszy raz za cycka złapiesz.
predi888 Napisano 1 Czerwiec 2015 Napisano 1 Czerwiec 2015 Kwiczoł, kolega Lelonek i tak ma lepsze trafika niż pewien jegomość który w nicku ma imię pewnego znanego cesarza Francji. Ten mały zapalnik jakbyś troszkę podczyścił to może jakieś bicia by się pojawiły.
Kwiczoł Napisano 1 Czerwiec 2015 Napisano 1 Czerwiec 2015 Lepsze w czym? w pokiereszowaniu japy? bo badziew ten sam:)
Szaman9 Napisano 1 Czerwiec 2015 Napisano 1 Czerwiec 2015 to nożo-podobne , wygląda na jakiś sprzęcik dwu , trzy zadaniowy , może coś do cięcia papieru , kopert , nie wiem na ile było ostre wcześniej ? ( i szkoda , że to przerobiłeś po swojemu , ktoś powie zniszczyłeś , bo gdyby miało wartośc ( a może miało ? ) , niszczysz ją w ten sposób właśnie bezpowrotnie pewnie , lepiej popytac , podpowiedzą nawet co i jak i czy wogóle czyścic ) pozdrawiam i powodzenia .
Ave Danzig Napisano 1 Czerwiec 2015 Napisano 1 Czerwiec 2015 - połowa pocisku 40mm Bofors- zapalnik do amunicji 20mm (nie jest niemieckiej produkcji), drugi tego samego typu- aluminiowa imitacja zapalnika amunicji ćwiczebnej - powojenny- ołowiany pocisk 12,7mm, myśliwski, sportowy ... współczesnyw tym stylu http://beforeitsnews.com/self-sufficiency/2015/02/how-to-cast-your-own-bullets-2486586.html- 7mm i 9mm powojenne myśliwskie, 9mm możliwe że od tego:http://www.municion.org/338Lapua/338Lapua.htm- część (ząbkowana) pierwszowojennego zapalnika Austro-Węgierskiego - reszta drobnicy to części z wnętrza zapalników
Ave Danzig Napisano 1 Czerwiec 2015 Napisano 1 Czerwiec 2015 I jakaś dysza z urwanym uszkiem ... możliwe że wiązana z natryskiem farby.
matrix14xxx Napisano 1 Czerwiec 2015 Napisano 1 Czerwiec 2015 Taka dysza była przy pompce z wyposażenia żniwiarki konnej z lat 70-tych XXw.
Lelonek1 Napisano 1 Czerwiec 2015 Autor Napisano 1 Czerwiec 2015 @Predi bić na zapalnikach nie ma niestety ;/@Szaman To nie było ostre wogóle było tępe jak z drugiej strony, ja po prostu to przerobilem na ostrze@Ave Danzig Wielkie dzięki za wysiłek :) To chodzi o tą ząbkowaną część od tego zapalnika ???
Lelonek1 Napisano 31 Maj 2015 Autor Napisano 31 Maj 2015 Witam znalazłem parę ciekawych rzeczy i proszę o ich identyfikację.Tutaj jako pierwszy zamieszczam czub pocisku 40mm.
Lelonek1 Napisano 31 Maj 2015 Autor Napisano 31 Maj 2015 Przykrywka metalowa pomalowana na zielono do czego mogła służyć ??
Lelonek1 Napisano 31 Maj 2015 Autor Napisano 31 Maj 2015 Dziwny kawałek metalu ze swastyką do czego mógł służyć ??? Zrobilem sobie z niego ostrze, wcześniej takiego ostrza nie było tylko był tępy metal.
Pytanie
Lelonek1
Witam znalazłem parę ciekawych rzeczy i proszę o ich identyfikację.Tutaj jako pierwszy zamieszczam czub pocisku 40mm.
48 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.