Skocz do zawartości
  • 0

Łuska 23x115

bassista

Pytanie

Napisano
Wsrod masy lusek na jednym terenie wyskoczyla mi jedna, zgodnie z municion.org - 23x115 (m.in od dzialka NS-23). Z tego co podaje wujek google pocisk ten opracowywano w koncowej fazie wojny a wprowadzono w polowie 45r. Czy jest opcja, ze luska pochodzi z walk z marca 45r? Znaleziono w okolicach Szczecina.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Prace nad nabojem 23 x 115 do 23mm NS-23 rozpoczęto 1943 roku. Powstał on z połączenia pocisku stosowanego w amunicji do działek 23mm WJa oraz odpowiednio uformowanej łuski od 14,5mm PTRD. Widziałem taką amunicję z oznaczeniami na denku z 1944r, zatem z 1945r zapewne również można trafić.
Decyzję o wprowadzeniu działka NS-23 do uzbrojenia podjęto pod koniec 1944, zatem na jakieś walki mógł się jeszcze załapać.
Napisano

439Z - Zakłady Metalowe akrzów" (позже Polar S.A.), Wrocław
54 - 1954

A tu radzieckie z 1944-1946:

http://www.patronen.su/forum/index.php?action=gallery;cat=1386
http://www.patronen.su/forum/index.php?action=gallery;cat=1387

Napisano
Prawdopodobnie na weekend bede mial czas aby zrobic elektrolize. Luska jest dosyc zasyfiona wiec ciezko bedzie inaczej ja oczyscic. Wrzuce zdjecie.
Napisano
Oпытный завод №184, г. Зеленодольск, 1957

Reszta to jakieś nieznane oznaczenia technologiczne, była jedynie teoria iż kropki oraz kreski to szyfr alfabetem morsa.
Napisano
Wsrod masy lusek na jednym terenie wyskoczyla mi jedna, zgodnie z municion.org - 23x115 (m.in od dzialka NS-23). Z tego co podaje wujek google pocisk ten opracowywano w koncowej fazie wojny a wprowadzono w polowie 45r. Czy jest opcja, ze luska pochodzi z walk z marca 45r? Znaleziono w okolicach Szczecina.
Napisano
Znalazłem od NS-23 pod Wrocławiem kilka lat temu.Wtedy gdzieś na necie znalazłem że do maja 1945 uzbrojono ok.900 samolotów w działka NS-23.
Możliwe że twoja jest także wojenna.Na denku powinien być wybity kod fabryki i rok produkcji.
Napisano
Znalazlem taką łuskę niedaleko wsi ze zbitą spłonką.Cyfry na denku 4397 i naprzeciw 54.Po przeczytaniu ww postow zaczełem się glęboko zastanawiac nad datą produkcji bo biorac na logike nikt nie strzelal po 1954 roku z samolotu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie