Skocz do zawartości

Tesoro cibola - strojenie ręczne do gruntu

aeaa

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam cibole już kilka lat wiec gwarancja już wygasła. Chciałem usunąć potencjometr z płytki i zamontować obrotowy w miejsce guzika pinpointer. Na zdjęciu w centralnym jego punkcie widać element który należy usunąć (ten z nr 503) i przylutować 2 kabelki, jeden po jego lewej a drugi po prawej stronie (takie większe kółeczka z ciemnym polem w środku) do których należy przylutować potencjometr 50 omowy 2W. Jeśli się mylę to proszę o podpowiedź :) Zastanawiam się też czy wystarczy tylko te 2 kabelki wlutować gdyż na potencjometrach obrotowych są 3 miejsca na podpięcie kabelków. Z góry dzięki !

na zdjęciu już dolutowane kabelki i usunięty element. Proszę także o podpowiedź ewentualnie link do * polskiego * sklepu internetowego z potencjometrem jaki mogę wykorzystać.

Dzięki za pomoc :(
Już sobie poradziłem ze znalezieniem odpowiedniego potencjometru. Dodatkowo dzięki naniesionemu na niego schematowi widać że 2 kabelki z płytki lutujemy do blaszek 1 oraz 3. Blaszkę nr 2 zostawiamy wolną ?

Trochę info o potencjometrze (nazwę firmy wykropkowałem):
Potencjometr wieloobrotowy (10 obrotów) 50k firmy ....., moc 2W, oś metalowa
Typ potencjometru drutowy, precyzyjny, wieloobrotowy
Moc 2W
Rezystancja 50kΩ
Tolerancja ±5%
Wymiary korpusu Ø22 x 18mm
Ilość obrotów elektr. 10
Tolerancja liniowości ±0.25%
Rezystancja izolacji min. 1000MΩ
Temperatura pracy -55...125°C
Średnica osi 6.3mm
Długość osi 13mm
Gwint montażowy M9x0,75
Materiał osi metal
Masa 0.03kg

Potencjometry tego typu kosztują ok 50 zł wiec całkiem sporo. Zastanawiam się za to czy element zmieści się miedzy górna pokrywą ciboli a płytką z elektroniką ?
Nie zacząłem jeszcze przeróbki gdyż chcę się upewnić czy dobrze kombinuję. Panowie jakieś sugestie ? Na forum pełno jest przecież elektroników którzy na co dzień się tym zajmują.

Coś nie doczytane na findmall.com . Czy ten balans zewnętrzny tak potrzebny skoro cibola balans ma fabrycznie na plus.A może podgląd w vaquero. http://naforum.zapodaj.net/deabaa752700.jpg.html

Zdjęcie było by pomocne gdyby było na nim widać potencjometr a niestety z tego co widzę jest on zasłonięty przez pomarańczowy oraz zielony element po lewej stronie. Chyba że jest coś czego nie dostrzegam na tej fotce? Jeśli tak to proszę wskazanie na co mam patrzeć. W każdym razie dzięki za podpowiedź bo rzeczywiście można podejrzeć jak to jest zrobione w vaquero. Druga sprawa nawet ważniejsza. Według Ciebie ustawienie ciboli (balans gruntu) jest dobry i nawet po zamontowaniu potencjometru na panelu nie zyska się zbyt wiele ?

kol. aeaa
z powyższego wnioskuję, że nie bardzo wiesz jak działa potencjometr i nie rozumiesz po co ma on trzy wyprowadzenia. Może dla dobra swojej Ciboli nie kombinuj z lutownicą bo następny Twój temat będzie zaczynał się od słów Moja Cibola przestała reagować na metal, pomóżcie!"

Dzięki uprzejmości kolegi który podał link ze zdjęciem (jeszcze raz dzięki wielki)oraz 2 zdjęciom które wkleiłem na początku wiem już że 3 kabelek jest zbędny. Tak, nie mam pojęcia jak jest zbudowany potencjometr i mam to głęboko gdzieś. Na wszystkim się nie muszę znać ale jak ktoś pokaże jak złożyć klocki w całość to potrafię to zrobić jak zapewne i 90% populacji a szczególnie przy tak prostej przeróbce.
Zastanawiam się za co przy takim zakresie prac serwis kasuje takie kwoty bo gdyby za sama robociznę pociągnął nawet te 100 zł - to jakieś 30 min pracy i nie trwał by to 2 tygodnie, już wykrywacz był by spakowany i docierał do serwisu. Mam szczerą nadzieję że się mylę ale to tu chyba kolegę zabolało. Bo jak by było inaczej w tej samej ilości spłodzonych znaków mogłeś dodać jakieś ciekawe spostrzeżenie. Jak się już zdążyłem zorientować na forum jest kilka osób które robią takie przeróbki ale nie chcą pomóc z wyżej wymienionego powodu. Przy pomocy jednego zdjęcia uzyskałem odpowiedź na swoje pytanie a jedynie aktualny problem w tym jaki zamiennik potencjometru przy ewentualnej przeróbce kupić gdyż taki jak zastosowano w vaquero nie dostanę w PL. Listę zamienników potencjometru już dostałem dzięki uprzejmości Pani z działu obsługi klienta sklepu elektronicznego. Kolega ginerus który podał link ze zdjęciem napisał także ciekawe spostrzeżenie o konieczności wyjęcia potencjometru - czy ma to sens. Czekam jeszcze na opinie innych forumowiczów czy coś zyskam po przeróbce czy lepiej zostać przy tym co jest.

kol. aeaa
Żebyś nie mówił że jestem taki zły to podam Ci linka gdzie masz wszystko dokładnie opisane. Również i to dlaczego trymer na PCB ma trzy nóżki a w potencjometrze zewnętrznym wystarczy wykorzystać tylko dwie. Od razu mówię, że tłumaczyć tego tekstu mi się nie chce - bo tak jak sam twierdzisz: mam to gdzieś.
http://www.treasurelinx.com/uploads/cibola_ground_balance_mod.pdf

A wiesz dlaczego serwis kasuje odpowiednie kwoty za proste usługi? Bo wiedzą jak to zrobić. Tak to już na tym świecie jest że zwykle kosztuje wiedza a nie czas poświęcony na przylutowanie przykładowych dwóch kabelków.

Dziękuję bardzo za linka, pracę domową odrobiłem już za pomocą wujka google dzieki Twojej motywacji i zaskoczę Cię już zdaję sobie sprawę do czego służy potencjometr i do czego są 3 - możliwości połączenia. Wykorzystam tylko 2 więc ... zostaw tylko dla siebie tak trudno zdobyta wiedzę.

Zależy od tego na jakich gruntach szukasz. Mam Vaquero i różnice w strojeniu w 90% przypadków są niewielkie, w zakresie pół obrotu. A jak raz przyszło szukać na podmokłym gruncie, to i obrotów nie starczyło.
Moja dziewczyna ma Cibolę od wielu lat - znajduje tyle samo albo i więcej drobnych przedmiotów (może przez to, że chodzi wolniej i dokładniej) ode mnie. W naszym wspólnym przypadku strojenie Vaquero do gruntu nie daje mi żadnej zauważalnej przewagi. Mówię o pracy z sondą podstawową. Jedyna korzyść jaką odniosłem, to możliwość zastosowania większej sondy - parę razy trafiłem przez to coś głębiej, na skraju słyszalności - Cibola wówczas milczała. Jeśli nie zamierzasz eksperymentować z innymi sondami, to daj sobie spokój z taką modyfikacją.
Proponuję, wybierz się na typowe dla Ciebie miejscówki, wciśnij pinpoint i zbliżaj-oddalaj sondę od gruntu - usłyszysz na ile fabryczny balans odbiega od neutralnego.

M.

I właśnie na taką opinie czekałem :) Zostaje przy tym co mam. Ja z cebulą biegam już 4 rok (to już moja druga), chciałem spróbować coś nowego ale jednak odpuszczę z grzebaniem w elektronice. Dodam że równocześnie posiadałem gti 1500 ale poległ w walce z cibolą. Przegrał przez zbyt duża wagę oraz zbyt duże wzbudzanie się choć zasięgi w gruncie minimalnie lepsze i naprawdę pomocny wyświetlacz.
Niestety cibolą kopię czasem druty i inne dziadostwo w gti było to nie do pomyślenia :(

• 2 months later...
  • 3 weeks later...
nie rozumiem dlaczego zmieniać przycisk pinpointer. nikt nie zauważył , że czerwony przycisk świetnie służy do id ? mnie to bardzo pomaga , ponieważ podczas użycia pinpointera ten sprzęt zmienia się w wielotonowy i pięknie mówi czy pod cewką jest żelazo , czy kolor

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie