JUMANJI Napisano 13 Maj 2015 Autor Share Napisano 13 Maj 2015 Proszę o pomoc Kolegów w rozszyfrowaniu tych oto pieczęci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JUMANJI Napisano 13 Maj 2015 Autor Share Napisano 13 Maj 2015 fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JUMANJI Napisano 13 Maj 2015 Autor Share Napisano 13 Maj 2015 fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JUMANJI Napisano 13 Maj 2015 Autor Share Napisano 13 Maj 2015 fotka i dziękuje z góry za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 13 Maj 2015 Share Napisano 13 Maj 2015 Pieczęć szewca (o czym świadczy but - o ile dobrze widzę)Z koroną to zapewne pieczęć inicjałowa - szlachecka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr01051989 Napisano 13 Maj 2015 Share Napisano 13 Maj 2015 Odbij i wrzuć zdjęcie, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JUMANJI Napisano 13 Maj 2015 Autor Share Napisano 13 Maj 2015 jak odbić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 13 Maj 2015 Share Napisano 13 Maj 2015 W plastelinie, modelinie itp.Przydałoby się, bo na tym pierścieniu niewiele widać.A swoją drogą zastanawia mnie ten tłok pieczętny z pojedynczą literą. Wykonanie podobne jak w przypadku takich tłoków ale z dwoma literami - czyli inicjałami właściciela. Zbliżoną formę miały też gmerki - czyli symbole rzemieślników, ale z pojedyncza literą się nie spotkałem w dokładnie takiej formie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 13 Maj 2015 Share Napisano 13 Maj 2015 Spotkałem sie z pieczęciami z pojedynczą literą. Nie wiem do czego służyły, ale mogły być używane np. w urzędach dla oznaczenia (zamykania) korespondencji konkretnego rodzaju lub pochodzącej z jednego wydziału. Tak myślę, bo nic innego mi do głowy nie przychodzi.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 14 Maj 2015 Share Napisano 14 Maj 2015 Też myślałem, że to jakieś urzędowe zastosowanie może być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.