gregsecondlife Napisano 11 Maj 2015 Autor Share Napisano 11 Maj 2015 Witam,proszę o identyfikacje tej pieczęci odciśniętej w ołowiu.Jestem tu nowy i jeszcze nie bardzo się orientuję we wszystkim, ale mam nadzieję, że otrzymam pomoc i nie namieszałem w wątkach.Z góry dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 11 Maj 2015 Share Napisano 11 Maj 2015 Dość małe to zdjęcie. Możesz zwiększyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregsecondlife Napisano 11 Maj 2015 Autor Share Napisano 11 Maj 2015 teraz lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 11 Maj 2015 Share Napisano 11 Maj 2015 Dużo lepiej!W otoku jest napisane: DAS GEWRRCK D[er] TUCHM[acher] Z SCHWIEBUS 1782, czyli Pieczęć cechu sukienników ze Świebodzina (w obecnym woj. lubuskim). Data nie oznacza chwili odbicia pieczęci, a jej wykonania, czyli zapewne otrzymania przywilejów cechowych.Nie wiem dlaczego została wytłoczona w ołowiu. Być może jest to rodzaj plomby towarowej. Musiałbyś pokazać inne jej strony.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 11 Maj 2015 Share Napisano 11 Maj 2015 Nie wiem dlaczego zrobiło mi się podkreślenie tekstu, ale nie ma ono żadnego znaczenia merytorycznego, oczywiście :)).Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregsecondlife Napisano 11 Maj 2015 Autor Share Napisano 11 Maj 2015 Z tego co już zdążyłem się dowiedzieć od eksperta od herbów Pana Tadeusza Gajl to pieczęć związku górniczego w świebodzinie. Tył jest zupełnie płaski jak by ołów był na coś nalany a kant całości jest karbowany.Jednak bardzo dziękuję za pomocPozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 11 Maj 2015 Share Napisano 11 Maj 2015 Dziwne, bo TUCH to płótno, tkanina. Jak ma się to do górników? Górnik to bergmann. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 11 Maj 2015 Share Napisano 11 Maj 2015 Czasami i specjaliści się mylą :)) Tu chodzi o sukienników, stąd zresztą w godle herbu nożyce.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.