Skocz do zawartości
  • 0

ozdobienie

Szaman9

Pytanie

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak tyś to wyszperał? Co cię zainspirowało,żeby szukać w plafonach? " poprosiłbym bardzo o oświecenie , bo nie rozumiem ? pozdrawiam .
Napisano
dobra już wiem , co to jest plafon , a z resztą to było do kolegi , jemu należą się oklaski za to . pozdrawiam zatem .
Napisano

może i jakaś klamka , zamknięcie,ozdoba,jakby było proste? ostre nie jest , jak się trzyma. raczej mosiądz , bo ręką się tego nie wyprostuje . dzięki . pozdrawiam.

Napisano

Na Twojej pierwszej fotografii jest hybryda, która zapewne zdobiła kiedyś wiszący brązowy lub mosiężny świecznik w jakimś kościele lub bogatszym domu. Świeczniki były jednokondygnacyjne lub wielokondygnacyjne, a w przestrzeni między esowatym ramionami lub ponad nimi (jak na zał. foto) umieszczano taką właśnie dekorację. Fragment zakreślony na czerwono to element mocujący (coś na kształt jaskółczego ogona), którym klinowano całość we właściwym miejscu. Tradycyjnie wykonywano takie świeczniki jeszcze w XVII w., ale Twój fragment jest wcześniejszy (a przy tym dość prymitywny).

Pzdr

Napisano

tył faktycznie rybi jakiś , głowa od razu mi się skojarzyła z grecką , tylko męska jakaś i materiał albo miedź , albo coś złotawego , bo gdzieś się tam odkrywa kawałek i ciężkie jest i dzięki , zawsze coś .

Napisano
i ciekawi mnie czy to stare jest , wiadomo albo złom , albo pamiątka , jednak coś mnie do tego ciągnie , więc drążę , sorry , he,he . jak myślicie ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie