Skocz do zawartości

TWIERDZA OSOWIEC

Gość Łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukuję informacji, ciekawostek o twierzdy osowiec
Napisano
Osowiec jaki jest każdy widzi, a dokładniej co Cię interesuje bo to temat rzeka.
Napisano
wszystko na ten temat wie towarzystwo milośników twierdzy- adres i kontakt dostępny w redakcji
Napisano
Ba malo tego, jakis czas temu ukazala sie ksiazka na temat Twierdzy Osowiec, autor Antol Wap.
Polecam.

Gandalf de Grey
Napisano
Uwaga! Informacja! Twierdza Osowiec to twierdza rosyjska. Koniec informacji :-))))))
Napisano
Twierdza rosyjska Wasci powiadasz... hmmm czy aby tylko?to co tam robilo Wojsko Polskie w okresie miedzywojennym? Chyba nie zbieralo grzybow w lesie...
A tak na powaznie, polecam ksiazke A. Wapa, kontakt z tamtejszym towarzystwem - prezesem Miroslawem Worona...

Pozdrawiam

Gandalf de Grey
Napisano
A czy to, że WP tam siedziało znienia fakt że to Twierdza Rosyjska?
Napisano
Alez pewnie, ze Rosjanie to zbudowali, ale rownie dobrze siedzieli tam i Polacy, Sowieci, Niemcy. Moze jednak zostawmy te dywagacje, niech bedzie i rosyjska
w III RP.

Gandalf de Grey
Napisano
Jest wiele książek na temat tej twierdzy, ale polecam ci monografię polską pt TWIERDZA OSOWIEC autor Anatol Wap wydana przez Ośrodek Badań Historii Wojskowej przy Muzeum Wojska w Białymstoku. Jak masz poważniejsze problemy związane z tą twierdzą mogę skontaktować Cię z badaczami historii tej twierdzy, którzy jej tajemnice badają od lat i mają sporo orginalnych dokumentów.
Napisano
CDN...
Jednak najlepsza znana mi monografia to Borba za Osovec chmelkova wydana Moskwie w 1939, jest tam wiele planów nie puplikowanych w polskich opracowaniach. Niestety nie wiem czy uda Ci się tą pozycje dostać?
  • 1 year later...
Napisano
Ja mam rodzinkę w osowcu i kiedy tylko w nim jestem zawsze odwiedzam moje ukochane schrony.Byłam tam tyle razy ale szczerze mówiąc nigdy nie pytałam dziadka czyje to sa schrony i poco były wybuduwane.Wiem tylko że na obszarze gdzie stoją te schrony toczyła sie wojna(niewiem która).Ale muj dziadek mówił że przed wojną te schrony była takie ładne-wręcz wyglądały jak jakieś maisto.Teraz są popękane ale kiedyś tworzyły przepiękną fortyfikację.
Napisano
Książka A. Wapa, choć dobra nigdy nie pretendowała do nazwy monografia" - choć jest szansa, że taka monografia w najbliższym dziesiecioleciu powstanie. Podobnież książka Chmielkowa jest raczej opisem walk niż umocnień. Oprócz tego ukazało się kilka artykułów w Inforcie", w tomie Twierdze i działania wojenne na ziemiach polskich w czasie I wojny światowej", niedługo będzie coś związanego z tematem w Fortecy", nieco materiałów znajdzie się w przygotowywanych do druku Osowiec 1939" orza Fortyfikacja stała przed i w czasie I wojny światowej".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie