bassista Napisano 25 Kwiecień 2015 Autor Napisano 25 Kwiecień 2015 Akurat tu to jednak rzadkość..........
szpachelka12 Napisano 25 Kwiecień 2015 Napisano 25 Kwiecień 2015 Polacy na polach bitew,to akurat w sensie stricto.To nie żadna rzadkość.......
nahm Napisano 24 Kwiecień 2015 Napisano 24 Kwiecień 2015 To w zasadzie już sobie odpowiedziałeś co do kulek. cytuje Temat walk z terenu XVI - XVIIIw" teraz prześledź kto i z kim tam walczył.
bassista Napisano 24 Kwiecień 2015 Autor Napisano 24 Kwiecień 2015 Kolego, zależy mi na odpowiedzi, czy to są kulki muszkietowe czy od jakiejś innej broni. Czas zresztą od XVI do XVIIIw jest spory, tłukli się tu chyba wszyscy: Szwedzi, Prusacy, Ruscy a nawet Polacy...
bassista Napisano 20 Kwiecień 2015 Autor Napisano 20 Kwiecień 2015 Kulki muszkietowe (?)Czytałem trochę ale jest sporo wizji na temat pochodzenia kulek (szrapnele, kartacze, karabiny itd). Interesują mnie te, konkretne. Średnica mniejszych ok 17mm, większych 19mm. Miękki ołów. Dokładnie widać pierścień odlewniczy i cycek" po obcięciu nadlewki z formy. Temat walk z terenu XVI - XVIIIw, w zasadzie już XIXw to tam rzadkość. W okolicy szwedzki szaniec celny z okresu potopu.Czy ktoś potrafi zidentyfikować kulki (czy to faktycznie karabin, ew. jaki)?
bassista Napisano 20 Kwiecień 2015 Autor Napisano 20 Kwiecień 2015 Taki element ołowiany z dziurkami. Jakby zakończenie pręta (?) Z boku dziurka jakby na gwóźdź mocujący całość do czegoś. Rejon znaleziska - jak kulki muszkietowe (okolice Szczecina)
bassista Napisano 20 Kwiecień 2015 Autor Napisano 20 Kwiecień 2015 I dupka myśliwska kal.16 PIONKI. Aluminium. Może być przedwojenna?
szpachelka12 Napisano 24 Kwiecień 2015 Napisano 24 Kwiecień 2015 Polacy,to chyba przedewszystkim..............
Pytanie
bassista
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.