Skocz do zawartości
  • 0

Część bombowca Avro Lancaster

Senemedar

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc w id. tej części.

Znaleziona pół roku temu w rejonie i faktycznym miejscu upadku bombowca Lancaster.
Nie zostały wtedy pobrane żadne wymiary jedynie znajomy zrobił 4 zdjęcia (przesłał dopiero dziś). Część została wtedy pozostawiona przy pomniku ze względu na swoją wagę minimum 20-25 kg i znaczną odległość do auta.
Wizytując dziś to miejsce owa część już tam nie leży, może złomiarze odwiedzili to miejsce lub ktoś mimo jej dużego ciężaru zabrał ją jako trofeum. Wykopana z głębokości ok 50cm, średnica, ok 30-35cm. Czy pochodzi z bombowca Lancaster?

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wpisz sobie w googlach cos w rodzaju: koło pas transmisyjny" , to takie szajby" na szerokie pasy napędowe do wszelakiej maści maszyn, silników elektrycznych, stacjonarnych, wiertarek stacjonarnych, młockarni etc. stosowane przed wojna ale tez po wojnie protoplasta pasków klinowych. Po wpisaniu wyskoczą ci identyczne koła w każdym rozmiarze.
Kolego w lotnictwie jedną z zasad rządzącą jest redukcja masy płatowca, więc wszelkiego rodzaju felgi wykonywane są ze stopów lekkich, a w przypadku bombowca ma on mieć jak najlżejsze koła i inne elementy by udźwignąć jak najwięcej bomb czy paliwa.
Napisano
Jeszcze możesz wpisać w googlach słowo pług" gdzie czasem masa i dociążenie ma znaczenie, natomiast wydaje mi sie że to koło jednak samolotu nie widziało, no chyba że pancerny ale wtedy jeżdżący nie latający.
Napisano

Z pługiem nie żartowałem, są i były setki ich typów patrz zdj obok (zaczerpnąłem z sieci pierwsze lepsze)

A teraz Lancaster 5 minut szukania:

1. http://www.lincsaviation.co.uk/news/lancaster-nx611-return-to-flight/tail-wheel.htm

Wyżej link, tu masz tylne koło, przyjrzyj sie uwaznie na 2 zdj. , jest wykonane z dosc cienkiej blachy, być możne stalowej, ale nie jest odlewem.

2.
http://www.aircraftresourcecenter.com/awa01/501-600/awa525-Lancaster-Hollingsworth/00.shtm - na samym dole tej strony

albo ogólnie w google wpisać wystarczy : Avro Lancaster Tail wheel :
3.
https://www.google.pl/search?q=Avro+Lancaster+Tail+wheel&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=cF01VYXyFdLi7QbHiYD4Bg&ved=0CCAQsAQ&biw=1089&bih=821#imgrc=_

4. http://spitfirespares.co.uk/undercarridge.html

Nie jest to pewno nawet bęben hamulcowy, bo tylne kolo pewno było bez hamowania, a nawet gdyby to np w Fiacie 508c/1100 bębny hamulcowe były aluminiowe z zatopioną stalową kształtką, a działo sie to 1937 roku, skoro w samochodzie obniżono masę bębna to tym bardziej tak robiono w samolotach.... zapewne

Napisano
Przy czym kolego nie upieram sie że to pierwsze to cześć pługa, może być wszystkim.... ale raczej nie częścia lotniczą z płatowca,
To drugie z czego jest zrobione? i dlaczego tak świeżo wyglada jaby ktos je przed momentem pomalował, nie jest tez bębnem hamulcowym bieżnia od środka pod szczeki jakby zanadto chropowata... kołem podwozia głównego lancastera tez nie, dałem ci linki są tam przednie koła z odlewów aluminiowych...
Napisano
A to drugie wyrwane z pomnika :), przy czym to skrzydło" na tym pomniku to robota jakiegoś wiejskiego" kowala, brak śladów nitowań lotniczych geometrii itp., widać że chęci były upamiętnienia, więc skoro skrzydło" czy cóś czym to jest to samoróbka, to i ten znicz" pewno z jakiej maszyny rolniczej z dospawanym prętem. Ok. tyle ode mnie, pzdr.
Napisano
Część oryginalnego tylnego statecznika jest po naprawach renowacyjnych gdyż wandale oryginał poniszczyli, w necie są zdjęcia jak część wyglądała kiedyś.Teraz w tym są częściowo fragmenty oryginalnego poszycia. Ta okrągła część nie wyrwana tylko wyjęta, po tym jak napisałem może znajdzie się i jakiś dureń który postanowi wyjąć i sobie do domu zabrać.. aż dziwne że jeszcze jest a tą wcześniejszą ktoś zawinął.
Napisano
ok. sorry zwracam honor, zgooglowałem lepsze zdj. niż na wiki tego skrzydła - czy ogona, chyba oryginalne lotnicze, wobec powyższego życzę wytrwałości koledze w id tych kół" , przy czym nadal uważam że to pierwsze to nie koło ogonowe...ale?
Napisano
http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=7545
spróbuj sie skontaktować z tym człowiekiem A. Ziober, jest chyba naczelnym pisma dla modelarzy areoplan, wykonał mistrzowski model lancastera i pewno zna każdy jego detal budowy, moze to z pomnika to jakaś cześć tylnej wieżyczki strzeleckiej....
Napisano
Drugi przedmiot ze zdjęcia jest prawdopodobnie częścią przedniego chowanego podwozia z Lancastera a pierwszy ? bo w szajbę to raczej nie uwierzę..

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pomnik_lotnik%C3%B3w_RAF_w_%C5%9Awinouj%C5%9Bciu
Napisano
Ok tylko Ja nie napisałem że to jest felga lub koło samolotu jak i również nie pisałem że przedmiot ten jest z samolotu ajedynie w miejscu jego upadku znaleziony.Tytuł może to sugerować ale w tekście jest jednak pytanie. Zdaję sobie również sprawę że samoloty budowane były (i są) z lekkich materiałów i od razu się nad tym zastanawialiśmy że ciężkie, lecz zapytać i pokazać nie zaszkodzi
Napisano

Proszę o pomoc w id. tej części.

Znaleziona pół roku temu w rejonie i faktycznym miejscu upadku bombowca Lancaster.
Nie zostały wtedy pobrane żadne wymiary jedynie znajomy zrobił 4 zdjęcia (przesłał dopiero dziś). Część została wtedy pozostawiona przy pomniku ze względu na swoją wagę minimum 20-25 kg i znaczną odległość do auta.
Wizytując dziś to miejsce owa część już tam nie leży, może złomiarze odwiedzili to miejsce lub ktoś mimo jej dużego ciężaru zabrał ją jako trofeum. Wykopana z głębokości ok 50cm, średnica, ok 30-35cm. Czy pochodzi z bombowca Lancaster?

Napisano

Zdjęcie znacznie pomniejszone ale bez wyciętego tła. Przedmiot naprawdę duży i ciężki, siedział jakieś pół metra lub głębiej gęsto porośnięty w grubych korzeniach, siedział w ziemi bankowo kilkadziesiąt lat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie