kristo993 Napisano 13 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2015 Witam Pasjonatów historii mam do Id taki oto guziczek wykonany jest z mosiądzu do tego bardzo leki mam wrażenie że jest pusty w środku jest na nim herb konie podtrzymują tarczę z koroną.Proszę o wydatowanie go i ewentualnie jakieś informacje na temat tego Herbu i do kogo mógł należeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristo993 Napisano 13 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2015 odwrót guziczka brak jakichkolwiek sygnatur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristo993 Napisano 14 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2015 w środku tarczy herbowej znajduje się osiem elementów które przypominają chyba krzyże ale nie jestem pewny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristo993 Napisano 15 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2015 widzę że jednak jest to jakiś unikat. Może to nie konie podtrzymują tarcze tylko lisy?Guzik wykonany metodą odlewu wiec na pewno jest stary tylko czy któryś z Szanownych kolegów mógłby chodź podać który to może być wiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 15 Kwiecień 2015 Share Napisano 15 Kwiecień 2015 Moim zdaniem: XX w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristo993 Napisano 23 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2015 Dzięki za tą odpowiedz widocznie guzik jest jakiś unikalny mam jeszcze jedno pytanie czy ten guzik może jest Polski cz też może obcy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 23 Kwiecień 2015 Share Napisano 23 Kwiecień 2015 Sorry, ale wytnij tło z fotografii i daj więcej samego guzika. Co jest w tarczy: krzyże, trefle, koniczyny?Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mimir Napisano 24 Kwiecień 2015 Share Napisano 24 Kwiecień 2015 guzik odlewany ciśnieniowo najprawdopodobniej ze stopu znal, powlekany galwanicznie. Druga poł. XX w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristo993 Napisano 24 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2015 Kolego macpta lepiej chyba już się nie da tego zrobić przybliżone na maxa w środku tarczy chyba raczej są to krzyże niż trefle i kończyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 25 Kwiecień 2015 Share Napisano 25 Kwiecień 2015 Ok. Dziękuję. Teraz nie mam żadnego sensownego pomysłu, ale zapisuję sobie w pamięci. Nie potrafię rozpoznać (i nawet nie próbuję) kwestii technologicznych, więc jak by ktoś mógł rozstrzygnąć czas powstania, to byłoby to ułatwieniem.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristo993 Napisano 27 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Dziękuję Szanownym kolegom za identyfikacje raczej tyle informacji powinno wystarczyć wiec temat chyba możemy uznać za zamknięty chyba że ktoś jeszcze mógłby podać do kogo mógł należeć ten guzik z góry Dzięki za więcej informacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 27 Kwiecień 2015 Share Napisano 27 Kwiecień 2015 Ten guzik nie może być stary. Moim zdaniem jest na nim herb Bretanii (w pn.-zach. Francji). Stąd w tarczy znaki przypominające krzyże lub trefle, a oznaczające w heraldyce futro - w tym przypadku gronostaja. W herbie Bretanii pojawiają się też takie psiopodobne trzymacze :))Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kristo993 Napisano 28 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2015 Serdeczne dzięki kolego macpta chyba trafiłeś w samą dziesiątkę herb identyczny jak na guzik i w sumie tyle informacji mi wystarczy więc spokojnie mogę zamknąć temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.