epitojatek Napisano 11 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2015 Proszę o pomoc w identyfikacji denarka. Czy jest to Denarek Warneńczyka, czy jego ojca? Średnica 11mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epitojatek Napisano 11 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2015 Druga strona mało czytelna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 12 Kwiecień 2015 Share Napisano 12 Kwiecień 2015 Zdecydowanie denar Władysława Warneńczyka (1434-1444). Cechą charakterystyczną denarów tego władcy to połączone dolne i górne płatki lilii w koronie. Natomiast w denarach Władysława Jagiełły (1396-1434), dolne i górne płatki lilii w koronie nie są połączone (korona jest otwarta). Przydatna literatura:Kubiak S., 1970 Monety pierwszych Jagiellonów (1386-1444), Wrocław-Warszawa-Kraków.Jarosław Sim2010, Denary pierwszych Jagiellonów. Typologia, odmiany, ikonografia wg najnowszych badań, Rocznik Przemyski Archeologia", T. XLVI, z.2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 12 Kwiecień 2015 Share Napisano 12 Kwiecień 2015 Osobiście nie stwierdziłbym kategorycznie, że to denar Warneńczyka. Widoczny jest jedynie fragment korony, zamknięte płatki korony miały też denary Kazimierza Jagiellończyka, dołu korony nie widać. Często denary Władysława Warneńczyka były bite na rozklepanym drucie srebrnym, podobnie jak kopiejki łezki". Tu tego nie widać. To może być Władysław III ale też i Kazimierz Jagiellończyk, według mnie jest to niemożliwe do pewnego stwierdzenia wobec niecentrycznego bicia i stanu zachowania pieniążka, niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epitojatek Napisano 12 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 12 Kwiecień 2015 Warneńczyk bił swoje monety z lichego srebra, jego denary pochodzące z tego samego miejsca są bardziej skorodowane( większa zawartość miedzi). Ten mój przemyłem tylko wodą. Drugą sprawą jest właśnie kształt monet, wybity na równym krążku a nie z drutu.Czytałem również iż istniała odmiana denarka Jagiełły z zamkniętą koroną, stąd moje niepewności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 12 Kwiecień 2015 Share Napisano 12 Kwiecień 2015 Próba srebra przy jednej monecie nie będzie jakimś mocnym wyznacznikiem, z tego co pamiętam u Kubiak są zestawienia, w ramach tego samego typu monety są spore różnice. Przejrzyj publikację wymienioną przez kolegę Rosforka, do znalezienia na m.in. forum PS w wersji elektronicznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.