dv6000 Napisano 10 Kwiecień 2015 Autor Napisano 10 Kwiecień 2015 Witam. Interesuje mnie sposób czyszczenia ołowianych pocisków. Gdzieś czytałem że powinno się je czyścić kwasem solnym, a później w octanie amonu. Zastanawiałem się również nad fosolem, bo po fosolu nie trzeba odtłuszczać fanta. Ma ktoś może jakieś zdjęcia jak wyglądają ołowiane przedmioty po czyszczeniu w tych specyfikach ? Dodam jeszcze że jestem zwolennikiem patyny więc nie lubię jak się coś świeci jak nowe jak dawno tym nie jest. Pomóżcie ogarnąć temat by pociski wyczyścić należycie jak przystało na poszukiwacza :) Pociski są grubo pokryte białym nalotem. Kiedyś robiłem testy na CILIT BANG Kamień i Rdza i biały nalot schodził, ale zastanawiam się czy jest to na pewno aby dobry sposób na czyszczenie.
viator01 Napisano 10 Kwiecień 2015 Napisano 10 Kwiecień 2015 Procedura:1. Mycie - szczotka, mydło i gorąca woda2. Moczenie w 6% kwasie solnym 10-15 minut po zaprzestaniu reakcji.3. Płukanie i gotowanie w wodzie destylowanej.4. Moczenie - ok. 2 godziny w 10% roztworze octanu amonu5. Płukanie i suszenie.6. Ewentualna konserwacja
dv6000 Napisano 10 Kwiecień 2015 Autor Napisano 10 Kwiecień 2015 Czy octan amonu można uzyskać poprzez połączenie octu z amoniakiem ?
dv6000 Napisano 11 Kwiecień 2015 Autor Napisano 11 Kwiecień 2015 Jeśli można wiedzieć to jakie działanie ma na fancie octan amonu, mniemam że konserwuje przedmiot. Gdzie go dostać bo obdzwoniłem już chyba 2 hurtownie i 4 sklepy i nic :(
dv6000 Napisano 11 Kwiecień 2015 Autor Napisano 11 Kwiecień 2015 Dzięki viator01 za info, powiem tak że mam ciężko dostać kwas solny, a nie chce przez neta kupować jak na razie, może później się skuszę. Ale czy potraktowanie ołowianego fanta fosolem to jakieś straszne przestępstwo ?
viator01 Napisano 11 Kwiecień 2015 Napisano 11 Kwiecień 2015 Fosolu nie stosowałem na ołów. Octan amonu ma dokończyć usuwanie węglanu ołowiu, który jest szkodliwy. W zasadzie wystarczy bez octanu, jeśli się dobrze umyje w gorącej wodzie szczotką. Ale kwas solny by się przydał.
dv6000 Napisano 13 Kwiecień 2015 Autor Napisano 13 Kwiecień 2015 Ma ktoś może fotki przed i po czyszczeniu kwasemsolnym, ewentualnie tylko po czyszczeniu :)
Cyrograf15 Napisano 13 Kwiecień 2015 Napisano 13 Kwiecień 2015 Poczytaj watki o ługowaniu ołowiu w sodzie. Ołowiany żołnierzyk między innymi był tak czyszczony i były fotki.Wojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.