bkj86 Posted April 9, 2015 Author Share Posted April 9, 2015 Witam. Odnalazłem w zbiorach takie oto zdjęcie. Może macie pomysł jaki to okres i jaka miejscowość. Pochodzę w Wielkopolski szukałem po okolicach ale nie znalazłem Wartowni. Dziękuje :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bkj86 Posted April 9, 2015 Author Share Posted April 9, 2015 wrzucam większe zdjęcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
mietek Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 Wartownia - pomieszczenie dla wartowników; strażnica; posterunek wartowniczy (za slownikiem), czyli czesc kompleksu koszarowego.Wrzuc, zblizenia:- helmy- oficer na srodku- munduryPoszukaj, w dziale II RP jest watek poswiecony budynkom koszarowym, moze trafisz na odpowiednia fotke.Co widzimy na zdjeciu:- helmy typu niemieckiego- mundury wz 19- ladownice Mannlicher- pasy, polskie lub austrowegierskieCo daje nam jakos po 1925 roku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bkj86 Posted April 9, 2015 Author Share Posted April 9, 2015 Dziękuje, zbliżenia wrzucę jutro. Jest już ślad. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bkj86 Posted April 9, 2015 Author Share Posted April 9, 2015 Poszukałem był temat, podobne zdjęcie. Dziękuje za pomoc, tajemnica rozwiązana. Zamykam temat Link to comment Share on other sites More sharing options...
mietek Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 Ale napisz tutaj, co znalazles, pytania (i odpowiedzi) nie sa tylko dla Ciebie, a dla wszystkich ktorzy sa (i beda) na forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bkj86 Posted April 10, 2015 Author Share Posted April 10, 2015 Masz rację;)Zatem kolega wstawiał już bardzo podobne zdjęcie tej samej wartowni https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum16/ac1.jpgWartownia znajdowała się przy ul. Koszarowej w Katowicach, koszary 73 Pułku Piechoty od 1922 do 1939 roku.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 11:58 10-04-2015 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
bkj86
Witam. Odnalazłem w zbiorach takie oto zdjęcie. Może macie pomysł jaki to okres i jaka miejscowość. Pochodzę w Wielkopolski szukałem po okolicach ale nie znalazłem Wartowni. Dziękuje :)
6 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.