bkj86 Napisano 9 Kwiecień 2015 Autor Napisano 9 Kwiecień 2015 Witam. Odnalazłem w zbiorach takie oto zdjęcie. Może macie pomysł jaki to okres i jaka miejscowość. Pochodzę w Wielkopolski szukałem po okolicach ale nie znalazłem Wartowni. Dziękuje :)
mietek Napisano 9 Kwiecień 2015 Napisano 9 Kwiecień 2015 Wartownia - pomieszczenie dla wartowników; strażnica; posterunek wartowniczy (za slownikiem), czyli czesc kompleksu koszarowego.Wrzuc, zblizenia:- helmy- oficer na srodku- munduryPoszukaj, w dziale II RP jest watek poswiecony budynkom koszarowym, moze trafisz na odpowiednia fotke.Co widzimy na zdjeciu:- helmy typu niemieckiego- mundury wz 19- ladownice Mannlicher- pasy, polskie lub austrowegierskieCo daje nam jakos po 1925 roku.
bkj86 Napisano 9 Kwiecień 2015 Autor Napisano 9 Kwiecień 2015 Dziękuje, zbliżenia wrzucę jutro. Jest już ślad.
bkj86 Napisano 9 Kwiecień 2015 Autor Napisano 9 Kwiecień 2015 Poszukałem był temat, podobne zdjęcie. Dziękuje za pomoc, tajemnica rozwiązana. Zamykam temat
mietek Napisano 9 Kwiecień 2015 Napisano 9 Kwiecień 2015 Ale napisz tutaj, co znalazles, pytania (i odpowiedzi) nie sa tylko dla Ciebie, a dla wszystkich ktorzy sa (i beda) na forum.
bkj86 Napisano 10 Kwiecień 2015 Autor Napisano 10 Kwiecień 2015 Masz rację;)Zatem kolega wstawiał już bardzo podobne zdjęcie tej samej wartowni https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum16/ac1.jpgWartownia znajdowała się przy ul. Koszarowej w Katowicach, koszary 73 Pułku Piechoty od 1922 do 1939 roku.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 11:58 10-04-2015
Pytanie
bkj86
Witam. Odnalazłem w zbiorach takie oto zdjęcie. Może macie pomysł jaki to okres i jaka miejscowość. Pochodzę w Wielkopolski szukałem po okolicach ale nie znalazłem Wartowni. Dziękuje :)
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.