Skocz do zawartości

Minelab X-terra 70 / Rutus Proxima 5.0

symenio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Na początku chciałbym poinformować, iż przeczytałem masę różnych tematów na tym i innych forach i jestem tak zmieszany, że się pogubiłem. Wiele różnych opinii i przez ten mętlik w głowię proszę Was koledzy i koleżanki o radę.

Obecnie posiadam Rutusa Proximę 5.0 ze standardową cewką.
Jak każdy wie wykrywacz ten w swoim przedziale cenowym jest bardzo dobry.
Z leśnych wypraw jestem bardzo zadowolony ale z wypraw na pola już dużo mniej. Nie zaskakuje mnie lepiej, niż EuroAce kolegi (mówię o polach, bo w lesie bije na głowę).

Obecnie stoję przed wyborem między Minelabem XTerra-70 posiadaną Proximą 5.0.

Odwiedzam i pola i lasy, łąki i sady. Kolekcjonuje bagnety, klamry WWI, a i kolorową drobnicą lubię się pochwalić.

Proszę Was o pomoc, czy zmiana Rutusa na przysłowiową Tereskę będzie owocna. Czy to dobra zmiana i odczują skok" zasięgu.

Jak wg. Was ma się porównanie tych dwóch sprzętów. Z którym chętniej chodzilibyście w teren?

Proszę o odpowiedzi.
Życzę mokrego dyngusa, Grzegorz.
Napisano
Cześć, napiszę tak: nie warto zamieniać. Po pierwsze masz tryb mix, który jest świetny na militarkę. Po drugie nie zyskasz na zasięgu. Po trzecie jak chcesz więcej drobnicy to znajdź lepsze pole albo dokup cewkę DD i ciesz się szukaniem:) ewentualnie Optima.
Pozdrawiam.
Napisano
Jeżeli mowa o terce z cewką 7.5, to nie za bardzo.
Owszem, będzie zauważalnie lepsza, ale kupując nowy sprzęt, zawsze warto wybrać coś o diametralnie innej częstotliwości od poprzedniego.Wówczas na starych miejscówkach wyczeszesz jeszcze masę klamotów.
Proponuję coś o częstotliwości operacyjnej około 15 khz.
No chyba że terra z cewkami 3 i 18.75 wchodzi w grę.
Napisano
Zdjęcie nic nie mówi jedynie wiadomo że to koncentryk. A jesli chodzi o zasięg to na co niby, na grosz, 2 zł czy klamrę bo to ważne. X70 to dobry sprzęt i sam go używam. Ale zamieniać proximę na Teresę ze zdjęcia to kiepska zamiana.
Napisano
jesli juz to na xterre 705 nie chce krytykować zbytnio rutusa ale moim zdaniem argo nie dorasta do pięt xterrce 705 pod kazdym względem zasiegi dyskryminacja czy identyfikacja no chyba ze liczbą uzytkowników w tylko w polsce
Napisano
tu masz np test rutusa argo
http://www.youtube.com/watch?v=6yU1mU54eEE

tu masz test xterry 705
http://www.youtube.com/watch?v=B3mCdtEbiBg

x terra jast lepsza na las jak i pole od kazdego Rutusa

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 19:48 06-04-2015
Napisano
te testy mozna sobie wsadzic w buty,nie maja sie nijak do szukania w terenie,to ze xterra bedzie lepsza w lesie od rutusa to tez bzdura... nie bedzie niestety no chyba ze to bedzie mocno zasmiecony teren wtedy tak,na czystym terenie rutus zmiazdzy 705 zasiegami,ale..na smietniku to juz inna bajka,wiekszosc pól uprawnych to totalny smietnik i na nich rutus pochyli głowe przed kazda x terra.. czy to bedzie 305,czy 705 na smietniku nie ma szans,zreszta nowe serie x terra 305 to to samo co 705 jezeli chodzi o zasiegi,wielokrotnie juz przetestowane na tych samych cewkach,ciekawostka jest jednak ze nowa 305 jest głebsza i stabilniejsza od starej 70,dodam jednak ze rutus to swietna zabawka a argo jest juz swietnie wywazony w stosunku do proximy,ja mysle ze zwyczajnie dajmy spokoj z tymi testami w powietrzu bo to kompletna bzdura
Napisano
Widzę że nie znasz się z Xterrą 705 bardzo różni sie od 305 masz chyba nie wiele wspólnego z tymi sprzętami Ja powiem ci z własnego i ogólnie wiadomych doświadczeń że Rutus z Xterrą 705 nie ma szans na żadnym polu monetki czy militarka nie chce mi śię wypisywać ale testów w ziemi było sporo w żadnym Rutus nie dał rady to są fakty polecam YT szkoda bo to Polski sprzęt a wyszło raczej ni jaki monetki bierze z max 20 cm jak kanarek
Napisano
Motykrys10 a z jakiej głębokości wyciągasz monet xterą?:) Rutus to dobry sprzęt i też wyciągnie monetkę z wiekszej głębokości kopiejki tak jak x terra tylko jak to sprawdzić? I nie wprowadzaj tutaj nikogo w błąd bo z jakiej glębokości wyciągasz monetę zależy od wielu czynników przeważnie nie związanych z wykrywaczem:) Najpierw sprzęt trzeba poznać a potem pisać cokolwiek. Mam rutusa i minelaba, dobre kilka lat więc moge to i owo porównać, a fakty z YT?;) to wiesz co możesz sobie z nimi zrobić:)
Napisano
może i masz? ale ja mam na pewno i wiem że monetkę boratynkę na cewce 10,5 wykopię z 25cm, trojak koronny Poniatowski z ok 30cm a rutusem nie ma szans ceny wykrywaczy podobne a jakość i ergonomia prostota identyfi. przemawia za Minelabem Ale masz racje po co komuś doradzać jak lepiej pozbyć się starego szmelcu z szafy najlepiej szukaj używki może trafi ktoś na twoje ogłoszenie. :)
Napisano
Widzisz nie mam zamiaru pozbywać mojego szmelcu z szafy:) A w rutusie jest coś takiego jak statyk i tryb mieszany, który jest bardzo przydatny na militarke. Ale nie pojmiesz tego, bo pewnie nie masz tego szmelcu" (Rutusa) a się wypowiadasz, kreując Siebie na znawcę tereski:) życzę monetek z 50 cm.
Napisano
motokrys10 to że X-tera jest lepsza od Proximy na monety to i prawda, ale trochę Ci te zasięgi nie wyszły. Spróbuj proszę statyka w Rutusie i wtedy się wypowiadaj.Co zaś do YT to jeżeli w to wierzysz to twoja sprawa, ale nie tłumacz że to prawda absolutna :) Morales ma rację z tym że zasięg wykrywacza zależy od wielu czynników i tego nie zmienisz.
Pozdrawiam Brodkasz.
Napisano
Nie zrozumielismy się ja nie powiedzialem ze warunki terenowe rodzaj podłoża nie maja wpływu na zasieg, bo maja testy powietrzne tez w pewien sposób uprawdopodabniaja jak jest w terenie, gdzies nawet na tym forum napisane jest ze od airtestów odlicza się ok 5% a jako statyka polecam HS 3 smetek to jest prawdziwy statyk rutusa argo ma muj kompan podczas wypadów i podczas łazenia po polach śmieje się z jego pfenigow bo duże stare moneciaki zalegają głębiej niż jego sprzęt siega ja zawsze wyciagam dużo starsze graty czy monety z większej głębokości Sobota 22 na termometrze dzisiaj wszyscy w teren ciekawych fantow i odkrycia historii Pozdrawiam 
Napisano
Mam prox.5
Rabat ma tereske 705

Nie zamieniłbym proxy na 705.

Może jest ciut lepsza na drobniaki na polu ale za to rutus jest bardziej uniwersalny.

Wolę stracić te parę cm zasięgu ale mieć możliwość zmiany trybów.

xterra jest faktycznie ciut lżejsza ale po machaniu smętkiem przez lata to mogę mieć i stelaż z ołowiu:)

Smętek to smętek-Legenda:)
Napisano
Z pół roku.

Uczę się jej na razie.Bawię się trybami.

Jutro ruszamy na pola,
Mogę sprawdzać sygnały po 705 co do wskazań.
Relacje zdam:)
Napisano
No właśnie nie ma lepszego porównania sprzętów niż na sygnale przed wykopaniem. Znajomy tak się właśnie zraził do proximy:) Ale to było na złotym łańcuszku.
Napisano

Dzisiejszy wypad tylko na niecałe 2 godzinki nic ciekawego ale chodzi mi o mniej więcej przedstawienie możliwości cewki Nel Tornado jest głębsza od 10,5 DD zwłaszcza na dużych przedmiotach to żelastwo po lewej z ok 45-50cm pewny sygnał dość głośny duży guzik z orłem między 35-40cm boratynki kule muszkietowe różnie z 20-30cm z końca łopaty uwaga na rury gazowe!, test identyfikacja kule muszkietowe -28- na sygnet ze złota w powietrzu bije na 14-16-18 próba 585 łapie z 34cm, jak podchodzę do auta to z ok 2m daje sygnał na samochód Jak na razie po przejściu z AT pro jestem bardzo zadowolony,tylko miejscówek powoli brak kule muszkietowe łuski pociski mnie nie bawią no

Napisano
Rury gazowe Proxa na standardowej cewce (koncentryk) też nieźle łapie. Sam sprawdzałem :) Co do innych znajdek, normalka :) dobre pole i można sporo więcej wyciągnąć.
Pozdrawiam Brodkasz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie