Skocz do zawartości

Początki, wybór sprzętu

TRUPIOBLADY

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Niestety, poprzedni temat nie został zaakceptowany z niewiadomego mi powodu, a skontaktować się z moderatorem nie można, bo owy użytkownik". Tak więc może jeszcze raz, tym razem w skrócie napiszę. Chciałbym się zabrać za poszukiwania wykrywaczem - idzie lato, a w domu nie chce siedzieć. Przejrzałem bardzo dużo tematów o wykrywaczach, porównaniach i tak dalej. Niestety w żadnym nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Chciałbym szukać głównie monet ale także trochę militarii, uznajmy, że stosunek to 7:3 odpowiednio.
Budżet: 800zł (maksymalnie 1000 jeśli naprawdę warto)
Co mnie interesuje: monetki 70%, militaria 30%
Nad czym myślę: Garrett ACE 250, Eurotek PRO 8, Eurotek PRO 11"DD, Wasze propozycje :)
Stan: Używany
Przemawia za mną Eurotek ze względu na stabilność, lekkość, wytrzymałość cewki i dobry PinPointer. Za Garrettem doświadczone" modele i wiele recenzji i dobrych opinii. Zależy mi na tym, aby wykrywacz był głęboki" - aby wyczuwał monetki i militarię nawet głęboko. Podobno Garrett 250 = Eurotek PRO 8, a EuroACE 350 = Eurotek PRO 11"DD, ale jakoś w to nie wierzę. Co byłoby do tego typu zadań najlepsze? Czy między Eurotekiem PRO 8 a 11"DD jest duża różnica? Niestety EuroACE jest poza budżetem, więc on niestety on odpada. Liczę na pomoc. Z góry dziękuję :)
Napisano
Cześć,to nie koncert życzeń,nie znajdziesz nigdzie terenu z informacją że tutaj jest 7:3.
Żartuje :) domyślam się że podałeś swoje preferencje odnośnie poszukiwań i tu mogę Ci doradzić jeszcze jeden wykrywacz który sam zamierzam kupić,jest to Golden Mask 1.Cenowo mieści się między podanymi przez Ciebie,ale zasięgiem bije je na głowę.
Warto się nad nim zastanowić też szukałem,czytałem i przy małym budżecie wyszło mi ,że GM1 najlepszy.
Pozdrawiam
Napisano
@up
Nie mam pojęcia co Cię tak bawi. Napisałeś, że stosunek to mniej więcej 7:3 dla monet. Napisałem tak, ponieważ to one mnie bardziej interesują, co nie znaczy, że militarią pogardzę. Właśnie na odwrót - wolę militarię, ale wiem, że szukanie jej to raczej szukanie igły w stogu siana i większą szansę będę miał skupiając sie na monetach. Poza tym Garrettki i Euroteki (chyba) niezbyt nadają się do militarii. Aktualnie nie wniosłeś nic do tego tematu, więc proszę rozwiń co Cię tak bawi.
Napisano
Witam
Te modele co podałeś to wyłącznie monetkowce .Militarka w przypadku tych sprzętów to 50cm na hełm więc jeśli ci odpowiada to może być.Euro ace 350 to według mnie minimalny wydatek na sprzęt typu monetkowiec.Militarka to dodatkowy wykrywacz Klasyczny statyk za około 500zł i masz zestaw.
pozdrawiam
Napisano
Kolego,na temat wykrywaczy o które pytasz było bardzo dużo wątków,wystarczy dłużej poszukać,ja też niedawno zaczynałem,czytałem chyba miesiąc może 1,5 ,zanim podjąłem decyzję.Wypowiedzi innych kolegów powinny ci tylko wskazać drogę,troszeczkę cie naprowadzić.Decyzję co do kupna musisz podjąć sam,bo tylu ilu poszukiwahttp://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=735756#1728521czy,tyle różnych opinii. Powinno ci to pomóc.
Napisano
Ten temat także czytałem. Przeczytałem chyba wszystkie możliwe. Nigdzie nie ma np. napisane czy duża jest różnica między 8 a 11"DD. Ktoś pisał, że niby 8 lepsza bo koncentryczna. Inny natomiast odpisał, że to nieprawda. Kupiłbym 11DD, ale to większe koszta i jego cenie miałbym EuroACE i tutaj także pojawia się pytanie. 11"DD czy EuroACE 350. Gdybym wiedział co jest głębsze. Jestem przekonany, że są osoby, które miałby oba modele, a nawet wszystkie 4 w rękach. Szkoda, że one się nie wypowiadają...
Napisano
Co mnie bawi?
Ano Twoje podejscie..
Aj waj,na 3 luski 7monet...

Nie jest tak kolego,Jesli sie wkrecisz w temat czego zycze Ci jak najbardziej sam sie o tym przekonasz.
Cieszy kazdy drobiazg mniejszy lub wiekszy, wyrwany z ziemi jesli tylko ma historie w sobie.

Jesli zaczynasz i nie wiesz czy to bedzie tylko zabawa na sezon to kup sprzet na kolorek,chocby ace250 albo innego uzyywanego dynamika-takiego ze jesli nie zlapiesz bakcyla odsprzedasz z niewielka strata.

Mam nadzieje ze zaspokoilem Twa ciekawosc:)

P.s a jesli Cie wiatry kiedys zarzuca do Warszawy lub okolic to zapraszam na pola albo lasy:)

(hs-3/proxima v.5)

Pzdr
Napisano
Kolego Trupio,widocznie czytasz bez zrozumienia(bez urazy),bo przeczytawszy większość wątków powinieneś sam dość do pewnych rzeczy.Zasięg tych wykrywaczy jest podobny,a różnica to 2-4 cm,wszystko zależy od gleby.Co chodzi o to do cewki DD,one daję większą stabilizację,tzn że wykrywacze się tak nie wzbudzają.Sam mam Deltę z cewką 8,jednak udało mi się dostać 11''używaną ale jak najbardziej sprawną za niewielką cenę,zasięg właśnie 2-4cm głębszy,ale bez wzbudzania się.Z tego samego miejsca,które jest troszkę zaśmiecone złomem,po wycięciu żelaza trafiłem jeszcze monetki.Kolego wszystko zależy od rodzaju gleby i miejsca,w którym będziesz chodził,czy jest tam więcej monet czy militari,bo ustalanie 7/3,5/5,8/2 nie ma sensu,ja biegam miesiąc i głównie wpadają mi monety,ale w żaden sposób nie jestem zły,cieszę się na każdy fant.
Napisano
Eurotek Pro 11DD w mojej ocenie jest idealnym wyborem na początek. To jest nowy model, ma wiele nowych rozwiązań - bardzo przydatny wskaźnik IRON, precyzyjna dyskryminacja cyfrowa i mało spotykana w tym przedziale cenowym dyskryminacja dźwiękowa - regulacja audio metali żelaznych. W porównaniu z kanarkami jest zdecydowanie szybszy, ma lepszą separację i lepsze maskowanie. Sama cewka DD to wydatek w okolicach 700zł - więc jak trafi Ci się zadbany egzemplarz to się nie zastanawiaj. Według mnie ten wykrywacz jest lekki i dobrze wyważony - jakość wykonania też jest przyzwoita. Wiele negatywnych opinii formułowanych jest przez osoby, które na oczy nawet nie widziały tego wykrywacza - nie mówiąc już o jego użytkowaniu. Zresztą chyba nikt z posiadaczy ET złego słowa o nim nie powie.
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie