Pasjonat1108 Napisano 29 Marzec 2015 Autor Share Napisano 29 Marzec 2015 Proszę o pomoc w zinterpretowaniu tego fragmentu mapy. Widoczny ciąg dołów ma ponad 800 m długości. Miejscowa legenda głosi, że to leje po bombach (z tego, co mi wiadomo, to 1 września 1939 zbombardowano stację kolejową około 2 km na północ). Widoczny wykop to rów przeciwczołgowy (OKH Stellung b1), nasyp to linia kolejowa. W pobliżu są zachowane Ringstandy 58 i 69. Ponoć wykrywacz metali nie znalazł tam nic ciekawego. W jaki sposób mógł powstać ciąg tych dołów? Czy widoczne zygzaki mogą być okopami lub rowami dobiegowymi do schronów linii b1, zaś połączone z nimi doły pozostałościami po drewnianych schronach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CafeRacer Napisano 30 Marzec 2015 Share Napisano 30 Marzec 2015 widać jak na dłoni okopy z dwoma stanowiskami strzeleckimi ustawione w kierunku płn-wsch.Książkowy przykład rowu ppanc.Doły mogą być pozostałościami po schronach drewniano-ziemnych,ponieważ na leje mają zbyt regularny kształt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vanderkoval Napisano 30 Marzec 2015 Share Napisano 30 Marzec 2015 Ja bym te doły zakwalifikował szybciej na stanowiska moździerzowe,jakby to były schrony to były by raczej za górką,a nie na niej.Schron na górce nie ma sensu,takie jest moje zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasjonat1108 Napisano 2 Kwiecień 2015 Autor Share Napisano 2 Kwiecień 2015 Dziękuję za wypowiedzi, w najbliższym czasie postaram dodać jakieś zdjęcia. Dodam, że te dwa stanowiska ogniowe chyba miały na celu blokować wiadukt linii kolejowej. Dołączam kolejny fragment mapy (trochę na północ). W zaznaczonym obszarze znajdują się 3 schrony - do obejrzenia tutaj https://www.youtube.com/watch?v=ZbJqKNiPFo4 . Czy doły na tym obszarze również mogą być pozostałościami po jakichś schronach lub stanowiskach ogniowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasjonat1108 Napisano 28 Sierpień 2015 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2015 Obiecałem co prawda zdjęcia dołów z pierwszego postu, ale jest film, zrobiony przez znajomego http://www.youtube.com/watch?v=bT4uVk24zR8. Mam nadzieję, że pomoże on w wyjaśnieniu przeznaczenia tych leśnych pozostałości.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 21:21 28-08-2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.