Blaszczu Napisano 28 Marzec 2015 Autor Napisano 28 Marzec 2015 Guzik znaleziony w pobliżu ziemianek z II wojny światowej. Proszę o pomoc w identyfikacji. Dodaję, że jest świecący i bardzo lekki.Średnica guzika 18mm. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi. :)
mmmmmmm urghhh! Napisano 28 Marzec 2015 Napisano 28 Marzec 2015 Kiedyś też taki umieściłam na forum. Cytuję odpowiedzi: gaciowy, bieliźniak, kalesoniak ;)
tyfus Napisano 28 Marzec 2015 Napisano 28 Marzec 2015 a na Forum nie można poszukać? tony już się ich przewinęły...http://odkrywca.pl/search/index.php?sq=z+trzema+dziurkami&ws=txt&id_forum=7&forum=on a z teorią gaciowy, bieliźniak, kalesoniak" się nie zgadzam :)
Blaszczu Napisano 28 Marzec 2015 Autor Napisano 28 Marzec 2015 sorry tyfus poszukałem na forum wychodzi że od chlebaka jeszcze raz dzięki pzdrw
tyfus Napisano 28 Marzec 2015 Napisano 28 Marzec 2015 dlaczego uważam, że guziki trzydziurkowe o kształcie miseczkowatym nie są gaciowe, bieliźniakami, kalesoniakami.1. guziki trzydziurkowe stosowane przy gaciach, bieliźnie, kalesonach - były takie, ale bardziej płaskie2. guziki trzydziurkowe o kształcie miseczki miały ułatwiać zapinanie wszystkiego, co było uszyte z grubych materiałów np.: chlebaki, celty itp. gacie, kalesony i inna bielizna była szyta z cieńszych materiałów i nie było potrzeby stosowania takich guzików.taka jest moja teoria.a dodatkowo niech każdy spojrzy na guzik przy pasie przy swoich wycierach. Dlaczego nie jest płaski tylko podniesiony" i zamocowany z drugiej strony na nit? Po to żeby łatwiej było zapiąć :gruby materiał. podobnie jest przy niektórych portkach, gdzie zamiast suwaka są guziki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.