mmmmmmm urghhh! Napisano 21 Marzec 2015 Autor Share Napisano 21 Marzec 2015 WitajcieJak w opisie mam prośbę o zidentyfikowanie do kogo należała ta pieczęć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmmmmmm urghhh! Napisano 21 Marzec 2015 Autor Share Napisano 21 Marzec 2015 z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek.Ant. Napisano 21 Marzec 2015 Share Napisano 21 Marzec 2015 Herb Abdank II.Tylko dwa rody używały tegoż herbu-Twoja pieczęć należała do kogoś z rodu Machowskich.http://pl.wikipedia.org/wiki/Abdank_II_(herb_szlachecki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek.Ant. Napisano 21 Marzec 2015 Share Napisano 21 Marzec 2015 Poprzedni link nie wiem czemu nie działa,więc podaję inny:http://herbypolskie.strefa.pl/herbarz_MC/Abdank.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmmmmmm urghhh! Napisano 21 Marzec 2015 Autor Share Napisano 21 Marzec 2015 Dzięki wielkie :) W rejonie znalezione monety z XVI i XVII wieku, czyżby z tamtego okresu pochodziła pieczęć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmmmmmm urghhh! Napisano 22 Marzec 2015 Autor Share Napisano 22 Marzec 2015 Jako ciekawostka - odcisk pieczęci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 22 Marzec 2015 Share Napisano 22 Marzec 2015 A z jakich okolic pochodzi pieczęć?Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmmmmmm urghhh! Napisano 22 Marzec 2015 Autor Share Napisano 22 Marzec 2015 Podlasie, obrzeża Puszczy Białowieskiej ;)Dziwne, prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpcv Napisano 22 Marzec 2015 Share Napisano 22 Marzec 2015 A co tu dziwnego poczytaj sobie najpierw historię kleszczel. Kopanie to nie tylko bezmyślne rycie dołów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmmmmmm urghhh! Napisano 22 Marzec 2015 Autor Share Napisano 22 Marzec 2015 @mpcv - to nie był rejon Kleszczel, a co do rycia dołów to każdy sądzi według siebie ;)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macpta Napisano 22 Marzec 2015 Share Napisano 22 Marzec 2015 Dręczy mnie pytanie o właściciela pieczęci, bo mamy na niej inicjały: MK zKK. Rzeczywiście tą odmianą Abdanka posługiwały się tylko dwie rodziny, ale nijak nie pasuje tu rodzina Machowskich, bo M jest inicjałem imienia.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.