militarny laik Napisano 13 Marzec 2015 Autor Napisano 13 Marzec 2015 Mam taką czapkę . Jedyne co o niej wiem to to że używał jej podczas drugiej wojny światowej jakiś niemiecki nazista z formacji najprawdopodobniej wojskowej . Że podczas drugiej wojny to wiem na sto procent bo czapka ma naszytą swastykę .
militarny laik Napisano 13 Marzec 2015 Autor Napisano 13 Marzec 2015 Bardzo Kolegom dziękuję . Z grubsza chodziło mi tylko o ustalenie jaka z umundurowanych nazistowskich organizacji to używała . Wiem że w Niemczech było bardzo wiele takowych w tamtym okresie . Oczywiście chodzi mi o tą z daszkiem . Zdjęcie pierwszej czapki dodałem przez pomyłkę . Z Waszych wypowiedzi wynika że czapka jest wojskowa . Wehrmacht , używana od roku 1943 ? . Wewnątrz jest taka już trochę wyświechtana podszewka żółtego ( bardziej złotego ) koloru i jakaś tuszowa pieczątka ledwo już widoczna . 43 RB coś tam .
militarny laik Napisano 13 Marzec 2015 Autor Napisano 13 Marzec 2015 Mam taką czapkę . Jedyne co o niej wiem to to że używał jej podczas drugiej wojny światowej jakiś niemiecki nazista z formacji najprawdopodobniej wojskowej . Że podczas drugiej wojny to wiem na sto procent bo czapka ma naszytą swastykę .
militarny laik Napisano 13 Marzec 2015 Autor Napisano 13 Marzec 2015 Przepraszam , przez roztargnienie dodałem inne zdjęcie . To jest ta czapka .
pawel_breslau Napisano 13 Marzec 2015 Napisano 13 Marzec 2015 Wg mnie to czapka polowa wz. 43.Co do oryginalności niech wypowiedzą się eksperci na tym forum ale jak dla mnie to wygląda dobrze.Pozdrawiam.
Luftlander Napisano 13 Marzec 2015 Napisano 13 Marzec 2015 Ja tam widzę dwa różne nakrycia głowy. Pierwsza faktycznie M43 i furażerkę M34. Nie podobają mi się świecące guziki w M43.
Pytanie
militarny laik
Mam taką czapkę . Jedyne co o niej wiem to to że używał jej podczas drugiej wojny światowej jakiś niemiecki nazista z formacji najprawdopodobniej wojskowej . Że podczas drugiej wojny to wiem na sto procent bo czapka ma naszytą swastykę .
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.