Skocz do zawartości
  • 0

ODZNAKA SPADOCHRONIARZA!jak to formacja?

ubenfurer

Pytanie

Napisano
Odznaka spdadochroniarza .Widzialem podobną w internecie lecz z taką się nigdy nie spotkałem . Z tyłu nr.identyfikacyjny-DAX 31364-.Jaka to formacja może kroś wie?Znaleziona na polu niedaleko Łomży.pozdrawiam

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Może z wymiarem może być coć nie tak , ponieważ odznaka wz.36 jest w dolnej części zaokrąglona(zauważyłem na załączonej fotce), a moja jest szpiczasta. Gdyby była zaokrąglona, byłaby krótrza o jakieś 3-4 mm (?). Tak tylko gdybam:)
Pozdrawiam
Napisano

Czy moja odznaka to wz. 36? Wymiary: 17,5mm x 44,5mm. Jak widać odbiega trochę od przedstawionych wyżej, dlatego chcę się upewnić.
Z góry dziękuję i pozdrawiam:)

Napisano
Odznaka spdadochroniarza .Widzialem podobną w internecie lecz z taką się nigdy nie spotkałem . Z tyłu nr.identyfikacyjny-DAX 31364-.Jaka to formacja może kroś wie?Znaleziona na polu niedaleko Łomży.pozdrawiam
Napisano
Podobno nad Narwią w okolicach Łomży było od cholery pestek od pepeszy.
pozdro
Napisano
Bardzo ladna odznaka skoczkow spadochronowych z lat 30-50
Byly dwa rodzaje znaczkow typ 1931 oraz typ 1936 typ 1931 ma wysokosc 42 mm i szerokosc 16 mm i ten typ mial liczbe porzadkowa ryta z tylu,
model 1936 ma wysokosc 40,5 mm szerokosc 17 mm
Napisano
Być może ale nad Narwią jeszzce nie dogłębnie nie kopałem .Jedynie zrobiłem jeden wypad to znalazłem zapalnik od niemieckiej miny ppanc i kawałki pozlepianej amunicji na pasie od ckm w kiepskim stanie,od cholery odłamków kilkanaście zapalników od moździerzy ,jeden cały moździeż i parę zaśniedziałych naboi z I wojny światowej z zaokrąglonym pociskiem z jakiego karabinu?niewiem.Jak zrobie zdjęcie to wrzuc na forum.Pozdrawiam
Napisano
Z tym, że twoja jest z tyłu gładka, a na mojej jest przetłoczenie(spadochron), tak jak we wzorze 36. Nie było zabardzo miejsca żeby coś wygrawerować. Z kolei nie jest na dole zaokrąglona tak jak wz.36. Może co fabryka, to obyczaj albo jakaś wersja przejściowa?
Napisano
Jeżeli miało by to zależeć od stopnia żołnierskiego, to moja wygląda na wzór 31. Nie przekonuje mnie jednak takie wyjaśnienie.
Może fachowcy w temacie się wypowiedzą...
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie