Skocz do zawartości

Awaria cewki DD 8x11 GTI 2500

rob444

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Użytkowników cewki jak powyżej.

Zauważyłem pewną niestabilność cewki - wykrywacz po podłączeniu cewki wydaje dźwięki amierzony metal".

Po najechaniu na metal cewką dźwięk ustaje i wykrywacz pracuje normalnie.

Co może być powodem takiego zachowania wykrywacza.
Co można zrobić w takiej sytuacji.

W załączeniu zdjęcie obrazujące jedyne uszkodzenie jakie wykryłem na powłoce cewki.

Pozdrawiam
Dzięki za pomoc.
Napisano
Dodam że mam jeszcze dwie standardowe cewki które pracują normalnie.

Mam pewne wątpliwości czy takie uszkodzeniem może powodować dysfunkcje cewki.

Cewka była użytkowana w osłonie.

Co mogę jeszcze samodzielnie zrobić by uratować tą cewkę.

Cewka ma około dwa sezony.
Napisano
Powiem tak jeśli nie da nic zresetowanie wykrywacza i ponowna próba czy cewka jest dobra.Lub jeśli to nie jest urwany
przewód cewki przy wtyczce lub przy cewce. To zostaje tylko dla tej cewki śmietnik.
Napisano
Witam
Oczywiście wtyk sprawdzony reset przeprowadzony.
Pytanie co jeszcze można zrobić.
Śmietnik to za proste i kosztowne rozwiązanie.
Pytanie jaki jest powód takiej usterki.
Co jeszcze można zrobić by ja uratować.
Napisano
Zastanawiam sie jeszcze jak sprawdzić przewód przy cewce czy tylko to co gołym okiem widac jest wystarczające by miec pewność co do uszkodzenia lub jego braku.
Napisano
Mówię o tym śmietniku bo sam miałem problem z nową
cewką pająk 9,5cala .Nikt nie chciał nawet do niej zajrzeć.
Przyczyną była wilgoć która dostała się przez pęknięcie na spodzie .Sam rozebrałem i nie dziwię sie ,że nikt jej nie chciał rozbierać,Zalana cała żywicą i nie możliwa naprawa.
Napisano
Witam.
Masz mikropęknięcie na cewce. Nie musisz jej wkładać do wody, wystarczy tylko że przejedziesz kilka razy po wilgotnej trawie. Przerabiałem to na swoim GTI.
Pomimo pracy w osłonie (co by się cewka nie porysowała), przyczyną może być nawet i transport. Np. w czasie jazdy na jakimś dole, podskoczyło auto i coś twardego i ostrego uderzyło w cewkę (saperka, szpadel)
Napisano
Zauważyłem pewne zjawisko w początkowej fazie awarii.

Uruchamiam wykrywacz reguluje „frequency” – usterka ustała – eksploatuje około 5 g non stop w drobnym deszczu – wszystko ok. wyłączyłem by zmienić lokalizację po uruchomieniu następuje właśnie awaria opisana powyżej.

W tej sytuacji mogą występować inne czynniki niż wpływ wilgotności.
Napisano
Witam!

Kolego jak chcesz dostać niedowładu ręki lub barku to śmiało bierz tą kobyłę 10x14 . Jeśli już musisz zminić cewke to radzę Nel Huntera .
Pozdrawiam Mariusz.
Napisano
Myślę co zastapi obecną.
Bo jak kupię kolejną taką samą i rozleci się po dwóch sezonach to będzie to drobna przesada.

Może jeszcze ktoś ma radę jak ocalić tą która uległa awarii

Pozdrawiam
Napisano
Witam!

Rob mam cewkę Nel Huntera a wcześniej miałem GTI i wiem co piszę .Niestety jeśli chodzi o cewki Garrett trochę zjechał z jakością i po dwóch latach zaczynają sie problemy przeważnie z kablem . Na Nel masz trzy lata gwarancji i serwis w Polsce . Zrobisz jak uważasz .Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie