rob444 Napisano 1 Marzec 2015 Autor Napisano 1 Marzec 2015 Witam Użytkowników cewki jak powyżej.Zauważyłem pewną niestabilność cewki - wykrywacz po podłączeniu cewki wydaje dźwięki amierzony metal".Po najechaniu na metal cewką dźwięk ustaje i wykrywacz pracuje normalnie.Co może być powodem takiego zachowania wykrywacza.Co można zrobić w takiej sytuacji.W załączeniu zdjęcie obrazujące jedyne uszkodzenie jakie wykryłem na powłoce cewki.Pozdrawiam Dzięki za pomoc.
rob444 Napisano 1 Marzec 2015 Autor Napisano 1 Marzec 2015 Dodam że mam jeszcze dwie standardowe cewki które pracują normalnie.Mam pewne wątpliwości czy takie uszkodzeniem może powodować dysfunkcje cewki.Cewka była użytkowana w osłonie.Co mogę jeszcze samodzielnie zrobić by uratować tą cewkę.Cewka ma około dwa sezony.
fido Napisano 2 Marzec 2015 Napisano 2 Marzec 2015 Powiem tak jeśli nie da nic zresetowanie wykrywacza i ponowna próba czy cewka jest dobra.Lub jeśli to nie jest urwanyprzewód cewki przy wtyczce lub przy cewce. To zostaje tylko dla tej cewki śmietnik.
rob444 Napisano 2 Marzec 2015 Autor Napisano 2 Marzec 2015 Witam Oczywiście wtyk sprawdzony reset przeprowadzony.Pytanie co jeszcze można zrobić. Śmietnik to za proste i kosztowne rozwiązanie.Pytanie jaki jest powód takiej usterki.Co jeszcze można zrobić by ja uratować.
rob444 Napisano 2 Marzec 2015 Autor Napisano 2 Marzec 2015 Zastanawiam sie jeszcze jak sprawdzić przewód przy cewce czy tylko to co gołym okiem widac jest wystarczające by miec pewność co do uszkodzenia lub jego braku.
rob444 Napisano 2 Marzec 2015 Autor Napisano 2 Marzec 2015 Proszę ewentualnie użytkowników o opinie o problemach z tymi cewkami.
fido Napisano 2 Marzec 2015 Napisano 2 Marzec 2015 Mówię o tym śmietniku bo sam miałem problem z nową cewką pająk 9,5cala .Nikt nie chciał nawet do niej zajrzeć.Przyczyną była wilgoć która dostała się przez pęknięcie na spodzie .Sam rozebrałem i nie dziwię sie ,że nikt jej nie chciał rozbierać,Zalana cała żywicą i nie możliwa naprawa.
traper6 Napisano 2 Marzec 2015 Napisano 2 Marzec 2015 Witam.Masz mikropęknięcie na cewce. Nie musisz jej wkładać do wody, wystarczy tylko że przejedziesz kilka razy po wilgotnej trawie. Przerabiałem to na swoim GTI.Pomimo pracy w osłonie (co by się cewka nie porysowała), przyczyną może być nawet i transport. Np. w czasie jazdy na jakimś dole, podskoczyło auto i coś twardego i ostrego uderzyło w cewkę (saperka, szpadel)
rob444 Napisano 2 Marzec 2015 Autor Napisano 2 Marzec 2015 Zauważyłem pewne zjawisko w początkowej fazie awarii. Uruchamiam wykrywacz reguluje „frequency” – usterka ustała – eksploatuje około 5 g non stop w drobnym deszczu – wszystko ok. wyłączyłem by zmienić lokalizację po uruchomieniu następuje właśnie awaria opisana powyżej.W tej sytuacji mogą występować inne czynniki niż wpływ wilgotności.
marioAT Napisano 2 Marzec 2015 Napisano 2 Marzec 2015 Witam!Kolego jak chcesz dostać niedowładu ręki lub barku to śmiało bierz tą kobyłę 10x14 . Jeśli już musisz zminić cewke to radzę Nel Huntera .Pozdrawiam Mariusz.
rob444 Napisano 2 Marzec 2015 Autor Napisano 2 Marzec 2015 Myślę co zastapi obecną.Bo jak kupię kolejną taką samą i rozleci się po dwóch sezonach to będzie to drobna przesada. Może jeszcze ktoś ma radę jak ocalić tą która uległa awariiPozdrawiam
marioAT Napisano 2 Marzec 2015 Napisano 2 Marzec 2015 Witam!Rob mam cewkę Nel Huntera a wcześniej miałem GTI i wiem co piszę .Niestety jeśli chodzi o cewki Garrett trochę zjechał z jakością i po dwóch latach zaczynają sie problemy przeważnie z kablem . Na Nel masz trzy lata gwarancji i serwis w Polsce . Zrobisz jak uważasz .Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.