johnus31 Napisano 27 Luty 2015 Autor Napisano 27 Luty 2015 Witam, na początku chciałbym przeprosic za jakość zdjęć ale są to tylko zdjęcia podglądowe aby pokazać o jaką monetę mi chodzi. Mianowicie posiadam takiego denarka Bolesława Śmiałego, wyczytałem że są one dość rzadkie. I stąd moje pytanie, czy w tamtych czasach wybijano falsyfikaty? Może byc to fals z epoki czy raczej na pewno jest to oryginał? Moneta waży 0,5g, jest troszkę wyszczerbiona co widać na zdjęciu.
sigis3 Napisano 27 Luty 2015 Napisano 27 Luty 2015 I stąd moje pytanie, czy w tamtych czasach wybijano falsyfikaty?"Zapewne tak, zawsze próbowano fałszować monety.Może byc to fals z epoki..."Nie.... czy raczej na pewno jest to oryginał?"Nie. Współczesny falsyfikat, wygląda kiepsko nawet na tych zdjęciach.
johnus31 Napisano 27 Luty 2015 Autor Napisano 27 Luty 2015 Ale moneta pochodzi z ziemi, nie może więc być współczesna
johnus31 Napisano 27 Luty 2015 Autor Napisano 27 Luty 2015 Jutro zrobię lepsze zdjęcia w dziennym świetle
Raned Napisano 27 Luty 2015 Napisano 27 Luty 2015 Denar powinien mieć oklepaną krawędź tak jak krzyżówki saskie; w tej ktoś te krawędzie opiłował i wygładził, przynajmniej tak to wygląda na zdjęciu.
Raned Napisano 27 Luty 2015 Napisano 27 Luty 2015 Z krawędzią coś ewidentnie było robione. Czy usuwałeś patynę i jak?
sigis3 Napisano 28 Luty 2015 Napisano 28 Luty 2015 krawędzią coś ewidentnie było robione. "Wygląda na odlew, jak dla mnie.
johnus31 Napisano 28 Luty 2015 Autor Napisano 28 Luty 2015 Nic nie bylo robione z ta moneta, kupilem ja od faceta ktory twoerdzil ze ja wykopal. Ale zawarlem z nim umowe, ze jezeli okaze sie ze to falsyfikat, odda mi pieniadze a ja mu monete. Zgodzil sie bo jest pewny ze ja wykopal. Teraz nie wiem co zrobic ale dzieki za pomoc.
johnus31 Napisano 28 Luty 2015 Autor Napisano 28 Luty 2015 A odlew to nie jest na pewno, moze na zdjeciach tego nie widac. Moneta jest wybita.
Raned Napisano 1 Marzec 2015 Napisano 1 Marzec 2015 Nie warto kupować czegoś co mocno różni się od oryginału, w tym przypadku krawędzią.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.