Skocz do zawartości
  • 0

Stary wiszący zegar z obrazkiem

KryzysII

Pytanie

Napisano
co to jest za zegar ?
ma dwie wagi , bije połówki i całe godziny , ma spręzynę na tylnej sciance
na jednych drzwiczkach posiada napisy
wykonana piórem data 1840 jest widoczna i czytelna
natomiast niżej jest odciśnięty jakiś napis ale czytelne sa jedynie niektóre litery

Andrzej

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tzw. zegar szwarcwaldzki. To rodzaj zegara ludowego, którego konstrukcja wzięła swój początek mniej więcej w początkach XVIII w. (zdania są podzielone). Nazwę swą biorą od miejsca ich powstania - góry Schwarzwaldu. Dość powszechnie później produkowane również w Czechach i południowej Polsce. W zegarach tych charakterystyczny jest werk, posiadający drewniane elementy. We wczesnych szwarcwaldach" - tych najcenniejszych większość elementów wykonanych było z drewna. Koła zębate robione były ręcznie - bywało, że też z drewna.
Widziałem kiedyś stareńkiego szwarcwalda" z napędem linkowym - niestety był poza moim zasięgiem cenowym. :>
Z tego co widzę po dość słabych zdjęciach - Twój to już czasy produkcji masowej.
Wydaje mi się, że widoczne 1840 nie jest datą wykonania tego zegara. Z tego co widywałem, szwarcwaldy" z pierwszej połowy XIX w. miewają koła aciągowe" (te do łańcuchów) ustawione jedno za drugim. Ale kto wie... Może to jakaś nowatorska konstrukcja z tego okresu.
Ale zegarek fajny. Nawet zainteresowałbym się tym egzemplarzem - wizualnie jest w dobrym stanie.
Pozdrawiam
IdeL
Napisano
co to jest za zegar ?
ma dwie wagi , bije połówki i całe godziny , ma spręzynę na tylnej sciance
na jednych drzwiczkach posiada napisy
wykonana piórem data 1840 jest widoczna i czytelna
natomiast niżej jest odciśnięty jakiś napis ale czytelne sa jedynie niektóre litery

Andrzej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie