romanrp Posted February 18, 2015 Author Share Posted February 18, 2015 witam kolegow jaki wykrywacz uzywka do 1500 dobrze sobie radzi z monetami na sztorc i kapslami z tym mam najwiecej klopotow wazna jest dla mnie tez waga i wycinanie zelastwa oraz glebokosc poszukiwan mam takie typy x terra 70 lub jakies tesoro fisher f 70 golden mask 4 jak macie jakies spostrzezenia to piszcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
IdeL Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Mało napisałeś o warunkach i celach poszukiwań. Spróbuję napisać Ci tak: Nie wiem o jakim modelu Tesoro myślisz, ale Cibola/Vaquero/Tejon (co było wielokrotnie sygnalizowane) mają raczej kiepską dyskryminację i marnie identyfikują drobny kolor, co w przypadku monet cienkich, głębokich, skosowanych/ustawionych pionowo lub wszystko to razem, zapewni Ci raczej nienadzwyczajne efekty poszukiwań w porównaniu z mnóstwem innych sprzętów. No chyba, że skręcisz pokrętło dyskryminacji skrajnie w lewo. Choć i to aż cudów nie oczekiwałbym.X-Terra70 dobrze identyfikuje, ale głębokością nie grzeszy. Niemniej na zaśmiecone pola, gdzie z definicji nie kopie się raczej głęboko jest bardzo dobry.F70 uznałbym za niekwestionowanego lidera w tej gromadce.Czy ten Golden Cośtam to nie jest czasem jakiś klon jakiegoś modelu Tesoro? Link to comment Share on other sites More sharing options...
romanrp Posted February 19, 2015 Author Share Posted February 19, 2015 idel juz ci pisze o warunkach i cechach glownie drobnica monety itp tereny poszukiwan pola orne i nieuzytki ziemia lekka piaszczysta i mysle nad ktoryms z tych sprzetow z jakas wieksza cewka najlepiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krychu_Szprotawa Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Witaj. Osobiście byłem użytkownikiem Tejona (około 5ciu lat) i powiem, że jest to na drobnicę dobry sprzęt - szybki, głęboki i bardzo efektywny na cieniutkie sreberka. Chodziłem na słuchawkach i dla mnie wykrywacz odpowiadał. Sprzedałem z przyczyn finansowych i do dzisiaj żałuję.Obecnie używam poczciwej X-terry 70 i w porównaniu z Tejonem jest sporo płytsza i wolniejsza, ale za to posiada lepszą dyskryminację.Ogólnie oba sprzęty są godziwe i sprawdzą się w poszukiwaniu drobnicy.Pozdr. Krychu Link to comment Share on other sites More sharing options...
romanrp Posted February 19, 2015 Author Share Posted February 19, 2015 no ja nielubie chodzic w sluchawkach a jaka miales cewke w tejonie a taraz jaka masz w 70 to tez jest wazne chodzi mi tez o to zeby niekopac za duzo zelastwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krychu_Szprotawa Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 W Tejonie miałem cewke standardową, koncentryczną 24,5 x 21 cm. W x-70 mam dwie cewki: 7,5 kHz DD i 18,75 kHz koncentryk. Śmigam częściej z 18,75. Drobne żelastwo ładnie omija.W Twoim przypadku bardziej sugerował bym x-70 (dlatego, że chodzisz bez słuchawek i na dobrej dyskryminacji Ci zależy).Pozdr. Krychu Link to comment Share on other sites More sharing options...
romanrp Posted February 20, 2015 Author Share Posted February 20, 2015 krychu dzieki za odp no wlasnie mysle ze x terra z nel tornado 18khz bylby dla mnie dobry albo fisher f 70 Link to comment Share on other sites More sharing options...
IdeL Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 Porównywałem wielokrotnie Tesoro (głównie Cibola/Vaquero) z Whitesami (XLT/DFX/Spectrum/6000), Minelabami (XS/II/X-terra) oraz innymi i stawiając powiedzmy denarka Zygmunta Augusta (nieco wyszczerbionego) na sztorc, gdzieś na 5 - 7cm (piach), pokrętło dyskryminacji nieco nad pozycją IRON", czułość: 8 - 10, Poziom Treshold" podniesiony na max (jak to jakiś idiota nazwał superstrojenie") oraz w normalnym ustawieniu, efekty byłe raczej słabiutkie. W porównaniu z Tesorakiem stare Spectrum z BM950 bez najmniejszego problemu identyfikowało monetkę w dynamiku (VDI latający - ale wiadomo nie dość, że kiepski denar, to jeszcze na sztorc). X-Terry (30 i 70) go ładnie widziały. DFX na tej głębokości wypadał też dobrze.Z tym, że ta sama moneta leżąca w ziemi a płasko" i głębiej była identyfikowana nieco lepiej dla Vaquero niż dla X-Terry 70. Nastaw Terry nie pamiętam, ale krzesałem z tego co mogłem, aby było jak najlepiej.Problemem Tesoraków nie jest czułość, a prymitywny układ dyskryminacji, który wycina albo za dużo, albo nic w tym zakresie.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
romanrp Posted February 20, 2015 Author Share Posted February 20, 2015 idel pytanie do ciebie a jaka miales cewke przy x terce podczas tego testu bo to jest wazne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.