romanrp Napisano 18 Luty 2015 Autor Napisano 18 Luty 2015 witam kolegow jaki wykrywacz uzywka do 1500 dobrze sobie radzi z monetami na sztorc i kapslami z tym mam najwiecej klopotow wazna jest dla mnie tez waga i wycinanie zelastwa oraz glebokosc poszukiwan mam takie typy x terra 70 lub jakies tesoro fisher f 70 golden mask 4 jak macie jakies spostrzezenia to piszcie
IdeL Napisano 19 Luty 2015 Napisano 19 Luty 2015 Mało napisałeś o warunkach i celach poszukiwań. Spróbuję napisać Ci tak: Nie wiem o jakim modelu Tesoro myślisz, ale Cibola/Vaquero/Tejon (co było wielokrotnie sygnalizowane) mają raczej kiepską dyskryminację i marnie identyfikują drobny kolor, co w przypadku monet cienkich, głębokich, skosowanych/ustawionych pionowo lub wszystko to razem, zapewni Ci raczej nienadzwyczajne efekty poszukiwań w porównaniu z mnóstwem innych sprzętów. No chyba, że skręcisz pokrętło dyskryminacji skrajnie w lewo. Choć i to aż cudów nie oczekiwałbym.X-Terra70 dobrze identyfikuje, ale głębokością nie grzeszy. Niemniej na zaśmiecone pola, gdzie z definicji nie kopie się raczej głęboko jest bardzo dobry.F70 uznałbym za niekwestionowanego lidera w tej gromadce.Czy ten Golden Cośtam to nie jest czasem jakiś klon jakiegoś modelu Tesoro?
romanrp Napisano 19 Luty 2015 Autor Napisano 19 Luty 2015 idel juz ci pisze o warunkach i cechach glownie drobnica monety itp tereny poszukiwan pola orne i nieuzytki ziemia lekka piaszczysta i mysle nad ktoryms z tych sprzetow z jakas wieksza cewka najlepiej
Krychu_Szprotawa Napisano 19 Luty 2015 Napisano 19 Luty 2015 Witaj. Osobiście byłem użytkownikiem Tejona (około 5ciu lat) i powiem, że jest to na drobnicę dobry sprzęt - szybki, głęboki i bardzo efektywny na cieniutkie sreberka. Chodziłem na słuchawkach i dla mnie wykrywacz odpowiadał. Sprzedałem z przyczyn finansowych i do dzisiaj żałuję.Obecnie używam poczciwej X-terry 70 i w porównaniu z Tejonem jest sporo płytsza i wolniejsza, ale za to posiada lepszą dyskryminację.Ogólnie oba sprzęty są godziwe i sprawdzą się w poszukiwaniu drobnicy.Pozdr. Krychu
romanrp Napisano 19 Luty 2015 Autor Napisano 19 Luty 2015 no ja nielubie chodzic w sluchawkach a jaka miales cewke w tejonie a taraz jaka masz w 70 to tez jest wazne chodzi mi tez o to zeby niekopac za duzo zelastwa
Krychu_Szprotawa Napisano 19 Luty 2015 Napisano 19 Luty 2015 W Tejonie miałem cewke standardową, koncentryczną 24,5 x 21 cm. W x-70 mam dwie cewki: 7,5 kHz DD i 18,75 kHz koncentryk. Śmigam częściej z 18,75. Drobne żelastwo ładnie omija.W Twoim przypadku bardziej sugerował bym x-70 (dlatego, że chodzisz bez słuchawek i na dobrej dyskryminacji Ci zależy).Pozdr. Krychu
romanrp Napisano 20 Luty 2015 Autor Napisano 20 Luty 2015 krychu dzieki za odp no wlasnie mysle ze x terra z nel tornado 18khz bylby dla mnie dobry albo fisher f 70
IdeL Napisano 20 Luty 2015 Napisano 20 Luty 2015 Porównywałem wielokrotnie Tesoro (głównie Cibola/Vaquero) z Whitesami (XLT/DFX/Spectrum/6000), Minelabami (XS/II/X-terra) oraz innymi i stawiając powiedzmy denarka Zygmunta Augusta (nieco wyszczerbionego) na sztorc, gdzieś na 5 - 7cm (piach), pokrętło dyskryminacji nieco nad pozycją IRON", czułość: 8 - 10, Poziom Treshold" podniesiony na max (jak to jakiś idiota nazwał superstrojenie") oraz w normalnym ustawieniu, efekty byłe raczej słabiutkie. W porównaniu z Tesorakiem stare Spectrum z BM950 bez najmniejszego problemu identyfikowało monetkę w dynamiku (VDI latający - ale wiadomo nie dość, że kiepski denar, to jeszcze na sztorc). X-Terry (30 i 70) go ładnie widziały. DFX na tej głębokości wypadał też dobrze.Z tym, że ta sama moneta leżąca w ziemi a płasko" i głębiej była identyfikowana nieco lepiej dla Vaquero niż dla X-Terry 70. Nastaw Terry nie pamiętam, ale krzesałem z tego co mogłem, aby było jak najlepiej.Problemem Tesoraków nie jest czułość, a prymitywny układ dyskryminacji, który wycina albo za dużo, albo nic w tym zakresie.Pozdrawiam
romanrp Napisano 20 Luty 2015 Autor Napisano 20 Luty 2015 idel pytanie do ciebie a jaka miales cewke przy x terce podczas tego testu bo to jest wazne
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.