Rivean Napisano 10 Luty 2015 Autor Napisano 10 Luty 2015 Witam i proszę o pomoc w identyfikacji medalika oraz o podanie orientacyjnego wieku produkcji.Napisy na medaliku:1) BASILIQUE DE*?*? ?R DES2) JESUIS L*IMMACULEE CONCEPTIONIMMACULEE interpretuję jako IMMANUELE co oznacza mniej więcej Bóg jest z nami"Materiał = miedźWymiary:1) Wysokość bez uszka = 19mm / z uszkiem = 23mm2) szerokość = 19mmMedalik znaleziony w okolicach Krakowa w miejscu gdzie dawniej był klasztor/zakon.
viator01 Napisano 10 Luty 2015 Napisano 10 Luty 2015 Interpretacja Je suis l'Immaculée Conception - to raczej niepokalane poczęcie
numi5 Napisano 10 Luty 2015 Napisano 10 Luty 2015 http://www.delcampe.net/page/item/id,195813969,var,Medaille-religieuse-Basilique-de-ND-du-Rosaire-Lourdes,language,F.html ?
Rivean Napisano 11 Luty 2015 Autor Napisano 11 Luty 2015 Serdecznie dziękuję! Ostatni post prawie zamyka temat.Prawie, bo medalik z aukcji różni się od mojego.Na tym z linku wiać napis LOURDES z jednej strony a na drugiej stronie jest pięć gwiazd.Na moim w miejscu pięciu gwiazd jest data 1858 a zamiast napisu LOURDES jest puste pole. (datę zauważyłem dopiero dziś)1858 odnosi się niechybnie do objawień Matki Boskiej właśnie w LOURDES.Może uda się komuś trafić na właśnie taki egzemplarz...?Choć przedmiot wygląda na popularny i dla wielu niewart dalszego badania to ja chciałbym wyciągnąć z tematu wszystko co się da. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.