talar69 Napisano 30 Styczeń 2015 Autor Napisano 30 Styczeń 2015 Witam !Bardzo proszę o identyfikację rewolweru ze zdjęcia.Bębenek na 7 naboi, kaliber 5,6 mm , spust prawdopodobnie był składany (brak-wyłamany)
profos Napisano 30 Styczeń 2015 Napisano 30 Styczeń 2015 Zaglądnij do książki Żukahttp://www.odk.pl/rewolwery-i-pistolety-,24857.html
profos Napisano 2 Luty 2015 Napisano 2 Luty 2015 Nie ma za co. Zauważyłem mały błąd w moim poście. Rewolwer ten strzelał nabojem 5,75x30R, a nie 5,75x35R. Te 30" to oczywiście długość łuski. Jako ciekawostkę podam jeszcze, że naboje te także elaborowano mieszaniną soli, pieprzu i drobnego śrutu.
torba5 Napisano 31 Styczeń 2015 Napisano 31 Styczeń 2015 brawo profos już pędzę na zakupy coby tylko zajrzeć do książki,chłopie masz coś potwierdzić to zrób skan dobrą fotę i wtedy takie Id ma sens
profos Napisano 31 Styczeń 2015 Napisano 31 Styczeń 2015 gdybyś grzecznie poprosił chłopie, to bym tak zrobił. A tak to pędź sobie na zakupy żeby zaspokoić swoją ciekawość
tyfus Napisano 31 Styczeń 2015 Napisano 31 Styczeń 2015 torba5 ma rację - na gębę" to można snuć różne teorie a materiał ikonograficzny potwierdzający - zawsze mile widziany.Dlatego ja poproszę o dwie rzeczy:1. Poparcie tezy o ewolwer produkowany specjalnie dla cyklistów do obrony przed zdziczałymi psami tzw Velodog" odpowiednim materiałem.2. Zachowanie kultury wypowiedzi i zaniechanie niepotrzebnego napinania się.
talar69 Napisano 2 Luty 2015 Autor Napisano 2 Luty 2015 No zgadza się bo bębenek ma 35 mm :) Pozdrawiam
profos Napisano 31 Styczeń 2015 Napisano 31 Styczeń 2015 Rewolwery typu Velodog wywodzą się z grupy rewolwerów typu Bullgog. Jak wspominałem wyżej produkowane były one specjalnie dla obrony przed watahami bezpańskich psów, które były zmorą użytkowników rowerów. Nazwa Velodog była zlepkiem dwóch słów velocipede (rower) i dog (pies). Cechą charakterystyczną rewolwerów tego typu było to, że głównie strzelały one specjalnie do tych rewolwerów zaprojektowanym nabojem centralnego zapłonu 5,75mmx35R. Nabój ten mimo dużych rozmiarów był o wiele słabszy od znacznie mniejszego naboju bocznego zapłonu .22 Long Rifle. Z założenia moc naboju była tak dobrana, aby nie zabić, ale odstraszyć lub ewentualnie zranić psa. Można je było kupić w każdym sklepie rowerowym. Problem z nimi jest taki jak z rewolwerami typu Bulldog, były one produkowane w dziesiątkach wytwórni przez co różniły się wieloma szczegółami, ale można je rozpoznać głównie po długim i nieproporcjonalnym bębnie nabojowym. Niestety, w książce Żuka nie ma identycznego rysunku rewolweru takiego jak na zdjęciu powyżej, ale jestem w 90% przekonany że jest to ten rewolwer.Na stronie Municion.org http://www.municion.org/velodog/velodog.htmpokazany jest nabój do tego rewolweru razem z wymiarami. Jeżeli autor tego wątku ma jeszcze dostęp do tego rewolweru to proszę, żeby wziął suwmiarkę w ręce i zmierzył długość bębna oraz średnicę komory nabojowej. Jeżeli odczytane wymiary będą pasować do wymiarów naboju to będzie znaczyć, że jest to rewolwer o którym pisałem.
talar69 Napisano 31 Styczeń 2015 Autor Napisano 31 Styczeń 2015 Dzięki panowie ! Znalazłem podobne zdjęcie rewolweru typu Velodog. Ten ma trochę krótsza lufę ale reszta zgadza się w 99%.Może jeszcze ktoś znajdzie dokładnie ten model i przybliżony rok :) Pozdrawiam
talar69 Napisano 31 Styczeń 2015 Autor Napisano 31 Styczeń 2015 profos" dzięki wielkie !!! Zmierzyłem i wszystko pasuje :)
talar69 Napisano 30 Styczeń 2015 Autor Napisano 30 Styczeń 2015 Witam !Bardzo proszę o identyfikację rewolweru ze zdjęcia.Bębenek na 7 naboi, kaliber 5,6 mm , spust prawdopodobnie był składany (brak-wyłamany)
profos Napisano 30 Styczeń 2015 Napisano 30 Styczeń 2015 Jest to rewolwer produkowany specjalnie dla cyklistów do obrony przed zdziczałymi psami tzw Velodog strzelający nabojem 5,75X35R, przełom XIX i XX w.
Pytanie
talar69
Witam !
Bardzo proszę o identyfikację rewolweru ze zdjęcia.Bębenek na 7 naboi, kaliber 5,6 mm , spust prawdopodobnie był składany (brak-wyłamany)
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.