Skocz do zawartości
  • 0

Czekan bojowy

Sobow99

Pytanie

Napisano
Witam, na prośbę kolegi zamieszczam do identyfikacji takie oto znalezisko. Wg mnie może to być czekan bojowy z XVI-XVII wieku. Podobno były one popularne wśród ówczesnej szlachty. Znaleziony został w starym lesie, w okolicach osady z XIX wieku i traktu, zaznaczonego na Mapie Kwatermistrzostwa. Mam nadzieję, że poniższe zdjęcia wystarczą do określenia pochodzenia przedmiotu.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Drogi kolego lemonek musze cie opierdzielić. Co Ty u diabla robisz z tymi przedmiotami, zniszczyłeś je. Ordynarnie szlifierką po rdzy do białego żelaza . Naucz sie elektrolizy lub innych nie inwazyjnych metod czyszczenia i konserwacji. Szkoda takich fajnych i cennych przedmiotów. ziemia i czas im tak nie zaszkodziła jak Ty , ale zaiste gratuluje trafień.
Napisano
Drogi kolego lemonek musze cie opierdzielić. Co Ty u diabla robisz z tymi przedmiotami, zniszczyłeś je. Ordynarnie szlifierką po rdzy do białego żelaza . Naucz sie elektrolizy lub innych nie inwazyjnych metod czyszczenia i konserwacji. Szkoda takich fajnych i cennych przedmiotów. ziemia i czas im tak nie zaszkodziła jak Ty , ale zaiste gratuluje trafień.
Napisano
Witam, na prośbę kolegi zamieszczam do identyfikacji takie oto znalezisko. Wg mnie może to być czekan bojowy z XVI-XVII wieku. Podobno były one popularne wśród ówczesnej szlachty. Znaleziony został w starym lesie, w okolicach osady z XIX wieku i traktu, zaznaczonego na Mapie Kwatermistrzostwa. Mam nadzieję, że poniższe zdjęcia wystarczą do określenia pochodzenia przedmiotu.
Napisano

Kartka papieru oddaje wielkość przedmiotu. Zakładając, że czekan rzeczywiście jest z XVI/XVII to ten topór również może pochodzić z tego okresu?

Napisano

Tutaj ujęcie z góry, jak widać klin jest dosyć wąski, obuch szeroki, co dyskwalifikuje go jako narzędzie użytkowe. Proszę o weryfikację hipotezy. Istnieją pewne wątpliwości, mianowicie stan zachowania sugeruje materiał inny niż żelazo, a co za tym młodszy.

Napisano
Dolna krawędź ostrza ułamała się.
http://img.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum25/img1jpg.jpg Wydaje się być zbliżony do typu IXa.
Napisano
Ja cały czas sugeruję się tym pierwszym zdięciem.laik"I zastanawiam się? Ta część pod stylisko bardzo masywna,młotek i żelźce też.Śmiało można tym łupać pniaczki,jak i czaszki?
Napisano
Co do topora to został powyżej zidentyfikowany prawidłowo.
A czekanik najpewniej jest importem,nie występuje w rodzimej typologii.Coś zbliżonego w formie widziałem kiedyś w jakimś muzeum albo na Węgrzech,albo w Bułgarii.Jednak do fachowców z tym nie idź,głowę Ci odkręcą za taką konserwację.
Napisano
No i popatrzyłem lewym okiem przez prawe ramię...
W tej tabelce najbardziej zbliżony jest typ VIIIa.I nic mu nie odpadło,to po prostu topór z podciętą broda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie