lz29937 Napisano 5 Styczeń 2015 Autor Share Napisano 5 Styczeń 2015 jak można go oczyścić? podczas przemywania wodą i miękką szczoteczką brzegi zaczeły się kruszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lz29937 Napisano 5 Styczeń 2015 Autor Share Napisano 5 Styczeń 2015 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lz29937 Napisano 6 Styczeń 2015 Autor Share Napisano 6 Styczeń 2015 czy ktoś może coś poradzić? krzyż jest z brązu lub z mosiądzu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 6 Styczeń 2015 Share Napisano 6 Styczeń 2015 Może być z cynku mosiądzowanego? Wtedy będzie ciężko coś zdziałać. Może delikatna elektroliza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 7 Styczeń 2015 Share Napisano 7 Styczeń 2015 Elektroliza cynku jest bardzo słabym pomysłem. To co się kruszy to mieszanka idąc od strony materiału: patyny, korozji, elementów gleby. Tak sobie oglądam to zdjęcie i nie przychodzi mi lepszy pomysł niż oliwa z oliwek, której fanatykiem nie jestem. ;) Krzyż ładny, to i bawić się z nim możesz. Zalej oliwą, co kilka tygodni wyciągaj i czyść wykałaczką. Prawdopodobnie będą schodzić całe płaty tego syfu. I tak do czystości. Później mycie, odtłuszczanie, suszenie i do świeżej oliwy. Nie gwarantuję sukcesu, ale sam bym tak zrobił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 7 Styczeń 2015 Share Napisano 7 Styczeń 2015 Często tylko elektroliza dla cynku jest ratunkiemPrzykład http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=718489#1583722 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lz29937 Napisano 7 Styczeń 2015 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2015 problem w tym że ten krzyż nie jest z cynku, to brąz lub mosiądz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 9 Styczeń 2015 Share Napisano 9 Styczeń 2015 Były dwie wersje - z mosiądzu oraz z cynku mosiądzowanego. Dobrze byłoby mieć pewność jaki to materiał. W zasadzie oliwka nie zaszkodzi ani jednemu, ani drugiemu, jednak z elektrolizą w przypadku cynku trzeba bardzo ostrożnie podchodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lz29937 Napisano 9 Styczeń 2015 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2015 Mam jakis fant z tego samego materialu. Zobacze jak wyjdzie elektroliza. Jak bedzie ok to moze sie podejmę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.