Skocz do zawartości
  • 0

Mapa Świata z cyny,wytłaczana młoteczkiem.

fella

Pytanie

Napisano

Witam szanownych Panów po przerwie świątecznej,mam nadzieje,że święta były udane,ale przejdźmy do tematu. Proszę kolegów o jakiekolwiek namiary,informacje,link,i oczywiście identyfikację tak wspaniałej mapy,która jest repucowana z cyny,wytłaczana małym młoteczkiem.Rozmiar mapy to ok. 70x110cm. Mapa jest pisana w języku łacińskim. Czy może ktoś z kolegów widział już taką mapę i z jakiego okresu może pochodzić? Wiadomo że wyroby cynowe były już modne od XIV w,ale jak widzimy sa na tej mapie dwa kontynenty amerykańskie. Proszę o jakiekolwiek informacje,gdzie mogę znaleźć wzmianki na temat tej mapy. Przepraszam za jakość zdjęcia z tekstem łacińskim, ale dzisiaj tylko takie posiadam. Dziękuję za uwagę i proszę o pomoc.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zdjecie przesle dopiero jutro ,jak nabyłem ta mapę to była przyklejona do płyty pilśniowej która pękła razem z mapa ,co widać na zdjęciu nr3,myślałem,ze jestrepusowana od wewnątrz,dałem do usunięcia mapę ponieważ chce ja przełożyć na ramę z akacji albo lepszego gatunku drewna,dziękuje za wskazówki i jutro przesle z wielka chęcią dokładniejsze zdjęcia.Pozdrawiam.Czy ten odlew moze być z epoki ? Jak to odlew....
Napisano
Niestety nie można odkleić płyty z tyłu mapy,blacha ma ok 0.3 mm i rozsypała by się na kawałeczki,więc nie mogę zrobić zdjęcia,dzięki za podpowiedź.Pozdrawiam.
Napisano
Mapa repusowana w 100% prawdopodobnie XVII w.Byla kupiona złamana i były widoczne ślady rzemieślnicze ,tzw.repusowanie za pomocą młoteczka i przyrządow,to jest stwierdzone na 100%,dlaczego wiec znalazła sie na tym forum? Szukam jakichkolwiek wzmianek o pochodzeniu tej mapy.Czy to dzieło słynnego artysty czy przydwornego rzemieślnika ,...? Więcej zdjeć przesle we wtorek ,dziękuje za dotychczasowa pomoc i myśle ze koledzy mi pomogą w ustaleniu pochodzenia.Odlew byłby płaski ,przed naklejaniem płyty zeby zapobiec większemu zniszczeniu,było stwierdzone przez fachowca ,ze to jest repusowanie ,ale jego wiedza sie na tym kończyła.Pozdrawiam.
Napisano
Jeśli ta blacha jest aż tak cienka, to faktycznie nie ma szans być odlewem, tylko wyciskiem, lub robotą repuserską. Warto by zainteresować tym muzeum.
Napisano
Muzeum w mojej miejscowości jest w remoncie i stoi 2 lata bez użytku,pomijając to ,ze połowa depozytów zniknęła,moze ktos z kolegów zna jakiegoś kustosza,który pomógłby w ocenie tak pięknej mapy,pozdrawiam i dzieki za pomoc.
Napisano

Witam szanownych Panów po przerwie świątecznej,mam nadzieje,że święta były udane,ale przejdźmy do tematu. Proszę kolegów o jakiekolwiek namiary,informacje,link,i oczywiście identyfikację tak wspaniałej mapy,która jest repucowana z cyny,wytłaczana małym młoteczkiem.Rozmiar mapy to ok. 70x110cm. Mapa jest pisana w języku łacińskim. Czy może ktoś z kolegów widział już taką mapę i z jakiego okresu może pochodzić? Wiadomo że wyroby cynowe były już modne od XIV w,ale jak widzimy sa na tej mapie dwa kontynenty amerykańskie. Proszę o jakiekolwiek informacje,gdzie mogę znaleźć wzmianki na temat tej mapy. Przepraszam za jakość zdjęcia z tekstem łacińskim, ale dzisiaj tylko takie posiadam. Dziękuję za uwagę i proszę o pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie