Felipe Napisano 26 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 26 Grudzień 2014 Witam. Kilka dni przed świętami przewinęła mi się dyskusja odnośnie monet a dokładniej małych znaczków bitych gdzieś u dołu rewersu. Z tego co mi wiadomo jest to oznaczenie mennicy. Postanowiłem sprawdzić swoją kolekcję monet. W 99% są to monety PRL. Na znacznej części tych monet wybite są mennice. Wybrałem kilka par monet o tej samej walucie z tego samego roku jednak różniących się tym małym szczegółem. Teraz pytanie z mojej strony czy brak wybitej mennicy zwiększa wartość monety? Czy te monety są rzadko spotykane? Na początku podsyłam zdj 50gr PRL z 78. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felipe Napisano 26 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 26 Grudzień 2014 Tutaj 1 zł 1975r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felipe Napisano 26 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 26 Grudzień 2014 Tutaj coś z trochę innej bajki 1990 r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felipe Napisano 26 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 26 Grudzień 2014 20 zł z Marcelim Nowotko 1976r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felipe Napisano 26 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 26 Grudzień 2014 Na koniec 2zł niestety posiadam tylko 2 egzemplarze z różnych dat więc jedna 1974 (z mennicą) druga 1960 (bez mennicy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margor Napisano 26 Grudzień 2014 Share Napisano 26 Grudzień 2014 Witam50 groszy 1978-ze znakiem mennicy nakład 50 mln-bez znaku 18,6 mlnBrak większych różnic w cenach katalogowych, resztę porównaj na tej stronie:http://www.m4n.pl/monety/001/9159m001.xml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greku Napisano 26 Grudzień 2014 Share Napisano 26 Grudzień 2014 hejmonetki w takim stanie, póki co, nie mają niestety żadnej wartości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felipe Napisano 26 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 26 Grudzień 2014 Dziękuję za szybką odpowiedź i pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diggerek Napisano 27 Grudzień 2014 Share Napisano 27 Grudzień 2014 Witam, co do pierwszego postu to tak dla jasności wyjaśnię że strona monety z orzełkiem to nie jest rewers tylko awers, polskie monety obiegowe mają rewers z nominałem monety.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Felipe Napisano 28 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 28 Grudzień 2014 Dziękuję za poprawienie. Nie jestem znawcą monet ale po głębszym doczytaniu przyznaje Panu rację awers jest ważniejszą stroną monety i jest to strona z orzełkiem. Pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.